1773 HOOYO

Brusselse fotograaf Rami Hara exposeert op Fotobiënnale Oostende

10/08/2023

Van 16 september tot 12 november loopt de tweede editie van de Internationale Fotobiënnale in Oostende. Eén Brusselse fotograaf, Rami Hara, schopte het met zijn werk tot één van de culturele blikvangers van de Koningin der Badsteden.

Het visuele spektakel etaleert dit jaar meer dan 30 (inter)nationale fotografen op binnen- en buitenlocaties in Oostende. Binnen hangen onder meer foto’s in het Fort Napoleon en Mu.ZEE, buiten vind je werken terug op de zeedijk, in het Leopoldpark en in het Koningspark.

Rami Hara

Eén van de fotografen op de affiche is Brusselaar Rami Hara. De multidisciplinaire kunstenaar met Somalische roots studeerde aan LUCA School of Arts en exposeerde eerder al in het Fotomuseum Antwerpen en op het PhotoBrussels Festival.

Hara’s werk ademt culturele identiteit, maar ook complexiteit. Met slimme composities en zorgvuldig samengestelde kleurenpaletten transformeert de Brusselaar zijn modellen tot iets wat aan levende standbeelden doet denken. Zijn werk is intiem, verwarrend, interessant en soms ook een beetje vervreemdend. Het zijn beelden die je stil maken en tot de verbeelding spreken - hoe langer je ernaar kijkt, hoe meer ze te vertellen hebben.

Met zijn reeks Hooyo (‘moeder’ in het Somalisch) eert Hara de liefde voor zijn moeder, de intieme relatie met zijn cultuur en de visuele kracht van de hoofddoek. Hara betreurt dat vrouwen die er een dragen nog altijd worden nagekeken.

Net als zwarte mannen die een durag dragen, trouwens. Die hoofdband (zie foto hierboven) wordt geassocieerd met geweld, terwijl hij eigenlijk gewoon dient om je haren te beschermen. De gelijknamige reeks Durag is dan ook een reactie op die tegenstrijdigheid.

Mous Lamrabat

Ook het werk van Lamrabat, intussen wereldberoemd, maakt deel uit van de Fotobiënnale in Oostende. De Belgisch-Marrokaanse fotograaf uit Antwerpen veroverde na Instagram ook de internationale kunst- en modewereld, en verscheen al een paar keer op de cover van grote modebladen zoals Vogue. Na het FOMU in Antwerpen en Foam in Amsterdam, stelt Lamrabat momenteel in MAD Brussels tentoon met A(R)MOUR, een tentoonstelling met niet eerder vertoond werk en een nieuwe reeks die hij maakte met de Gentse styliste Lisa Lapauw.

Lamrabat staat erom bekend populaire symbolen zo ver mogelijk uit hun context te halen. Zijn werk knipoogt vriendelijk en excentriek - soms zelfs met een smiley - maar altijd met een onderliggende boodschap.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Brussel, Cultuurnieuws, fotografie

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni