SLT DEC23 MUSIC casimir-liberski

Casimir Liberski.

Brusselse pianist en componist Casimir Liberski is middelpunt op jazzfestival in Flagey

© Belga
03/01/2024

Van 11 tot en met 20 januari kunnen jazzliefhebbers opnieuw terecht in Flagey voor de negende editie van het Brussels Jazz Festival, de Brusselse evenknie van Gent Jazz en Jazz Middelheim. Residentieartiest voor deze editie is de Brusselse pianist en componist Casimir Liberski.

Belgische en buitenlandse jazzlegendes krijgen naar jaarlijkse gewoonte de kans om het Belgische publiek in muzikale vervoering te brengen. Cultuurhuis Flagey heeft de handen in elkaar geslagen met W.E.R.F. Records om een "bijzondere, jonge, Belgische en Europese" line-up samen te stellen.

Flagey biedt daarbij opnieuw een platform aan een jonge Belgische jazzartiest, die de kans krijgt om zich te tonen aan het grote publiek. Dit door een residentiewerking waarbij de artiest in kwestie drie projecten uitwerkt en voorstelt aan de jazzliefhebbers. "De Brusselse pianist en componist Casimir Liberski brengt nieuwe eigen muziek samen met de Amerikaanse legendes Greg Osby, Larry Grenadier en Nasheet Waits. Ook gaat hij op elektronische exploratie met Roman Hiele en Tolouse Low Trax, en toont hij zich van zijn meest persoonlijke kant tijdens een solo-optreden," zo duidt Flagey in een persbericht.

Tiendaags festival

Het tiendaagse festival wordt geopend met een concert van het Marcin Wasilewski Trio, dat in 2024 zijn dertigste verjaardag viert. Er wordt ook een link gelegd met kunstenfestival Europalia, dat dit jaar in het teken staat van de Georgische avant-garde. Zo zal op de slotavond van Europalia (14 januari, red.) Ashiq Nargile's traditionele Georgische muziek "in dialoog treden "met de hedendaagse jazzinterpretatie van Dijf Sanders.

"Afsluiten," zo eindigt het persbericht, "doet het festival in stijl met twee toptalenten uit Zuid-Afrika: Asher Gamedze en Nduduzo Makhathini."

"Typisch geluid van de grootstad"

"De boomende jazz in Brussel en bij uitbreiding België is een gevolg van een nieuwe attitude bij jonge muzikanten," vertelt Maarten Van Rousselt, jazzprogrammator van Flagey. "De cocktail tussen verschillende muziekinvloeden vormt ook het typische geluid van de grootstad van vandaag: divers, cosmopolitisch en multicultureel. Jazz is de rock- 'n'-roll van het heden, het is vrijheidslievend en zoekt grenzen op."

Het volledige programma is beschikbaar op de website van Flagey.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Muziek, Casimir Liberski, Jazz Flagey

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni