Brusselse regering verlengt steun aan cultuursector

© Photonews
| Een betoging tegen besparingen in de cultuursector in 2019 (archiefbeeld).

De Brusselse regering verlengt de steunmaatregelen die van kracht waren voor de zwaar getroffen cultuursector. Daardoor hebben culturele en creatieve organisaties recht op een tweede premie van 2.000 euro. Cultuurwerkers kunnen rekenen op hogere forfaitaire bedragen.

In juli nam de regering steunmaatregelen om de noodlijdende cultuursector te helpen. Enerzijds konden de culturele en creatieve organisaties een gewestelijke premie van 2.000 euro genieten. Anderzijds konden de cultuurwerkers uit de sector ondersteuning krijgen tot 1.500 euro, in functie van de ontvangen inkomsten.

Voor de eerste premie kreeg het bestuur 290 aanvragen binnen, waarvan er 246 goedgekeurd werden. Zij kregen elk de premie van 2.000 euro voor een totaalbedrag van 492.000 euro. De Brusselse regering besliste om deze 246 structuren automatisch een nieuwe premie van 2.000 euro toe te kennen. Organisaties die nog geen premie kregen, kunnen een aanvraag indienen bij Brussel Economie en Werkgelegenheid. Als die wordt goedgekeurd, hebben zij recht op 4.000 euro.

Voor de tweede premie ter ondersteuning van de cultuurwerkers werden 1.572 uitkeringen gegeven voor een totaalbedrag van ruim anderhalf miljoen euro. De Brusselse regering verlengt deze maatregel en verhoogde de forfaitaire bedragen tot 2.000 euro voor werknemers die tussen 1 juli en 1 september niet meer dan 3.000 euro netto verdienden. Wie in die periode een inkomen van hoogstens 4.000 euro netto had, krijgt 1.500 euro en wie hoogstens 5.000 euro netto verdiende, 1.000 euro. De aanvraagprocedure verloopt via Actiris.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Meer nieuws uit Brussel

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?