© Viviane Smekens | Ever Meulen aan zijn tekentafel.

BRUZZ select: onze cultuurtips voor het weekend

Glodie Mungaba
© BRUZZ
20/08/2021

Fijne evenementen om dit zonnige weekend helemaal op te vrolijken: een Afro Jazz-concert, een tentoonstelling van de Belgische illustrator Ever Meulen en een voorstelling van de Belgische kunstenaar Roel Heremans. Ook een optreden van de Israëlische danseres Roni Chadash is een buitenkansje. Maar wie weet wordt het een bezoek aan het chocolademuseum.

CONCERT

Fabrice Mukuna en zijn band "Afro Jazz" geven zondag een concert in The Music Village. Hij zal worden begeleid door muzikanten uit de hele wereld. Gonzalo Rodriguez zal op basgitaar spelen, Benjamin Tequi op drums, Alexis Valle op percussie, David Ramos op piano en hijzelf op saxofoon. Mukuna komt uit Kasaï, een stad in CongO. Zijn muziek is gericht op volksmuziek en ook de taal van zijn geboortestad, Luba.

AFROJAZZ
22/8
The Music Village
Steenstraat 50

Fabrice Mukuna
© Fabrice Mukuna/Facebookpagina. | Fabrice Mukuna en zijn band.

EXPO

MAD Brussels organiseert een tentoonstelling van de Belgische illustrator Ever Meulen, die de Belgische hoofdstad in de kijker zet. Hij heeft Brussel geïllustreerd met 120 tekeningen en deze zijn verzameld in een unieke reisgids uitgegeven door Louis Vuitton. Volgens Meulen heeft hij besloten Brussel een eerbetoon te brengen omdat hij alles aan de stad te danken heeft. Voor hem zijn René Magritte, Jacques Brel, Eddy Merckx, maar ook de moderniteit zijn helden. De Belgische kunstenaar tekent ook graag dingen die hij kent, vandaar dat hij uiteindelijk voor Brussel koos. MAD is geopend van donderdag tot zondag. De expo is gratis, maar reserveren is noodzakelijk. Lees hier meer over Ever Meulen en zijn werk.

EVER MEULEN
Tot 5/9, 11 tot 18 uur.
MAD
Nieuwe Graanmarkt, 10

Ever Meulen
© Ever Meulen | Ever Meulen voor Louis Vuitton: de oude Citroengarage, nu Kanal-Centre Pompidou, een tekening gemaakt in 2020, voor het boek in opdracht van Louis Vuitton voor de reeks "Travel Book."

VOORSTELLING

Het prachtige Gare Maritime organiseert een participatieve geluidservaring genaamd 'Monolith'. Dit werk is het geesteskind van de Belgische kunstenaar Roel Heremans. Door middel van een monoliet in het midden nodigt Heremans de toeschouwers uit tot een mentale reis met een koptelefoon. Deze ervaring is bedoeld om vragen op te roepen over de sociologische gevolgen van algoritmen op sociale netwerken.

MONOLITH
21/8, 13:00 - 18:00
Thurn en Taxis
Picardstraat 11

Kunstenaar Roel Heremans.
Kunstenaar Roel Heremans.

HEDENDAAGSE DANS

Dit jaar is le Festival International des Brigittines er weer. Het doel is een vijftiental danseurs en choreografen rond een bepaald thema samen te brengen. Het thema van dit jaar is: "Ons hart klopt elders". Een manier voor de deelnemers om naar de kant van de verbeelding en de emotie te reizen. Voor dit weekend zal het publiek de Israëlische danseres Roni Chadash ontdekken met haar show die lichamen die fragmenteren metamorfoseert. Ze noemt het "Goofy" wat uit het Hebreeuws komt en "Mijn lichaam" betekent.

FESTIVAL INTERNATIONAL DES BRITTINES
21/9, vanaf 19 uur.
Les Brigittines

Korte Brigittinenstraat
1000 Brussel

CHOCOLADE MUSEUM

Als jullie in Brussel zijn voor een vakantie of een kort verblijf, kunnen jullie een bezoek brengen aan het chocolademuseum. Dit evenement moedigt chocoladeliefhebbers aan om dit universum te ontdekken, van de oorsprong tot het eindproduct, elke zaterdag en zondag. De geschiedenis van de Azteken met cacao en hoe het naar Europa kwam. Tijdens deze momenten kunnen jullie ook toekijken hoe een meester-chocolatier pralines maakt. Jullie kunnen ze ook proeven en op eigen tempo de tentoonstellingszalen rond dit 'thema' ontdekken.

CHOCOLADEMUSEUM
Tot 31/12, 10:00 - 17:00

Choco-Story Brussels
Stoofstraat, 41

Chocolademuseum
© Saskia Vanderstichele | Chocolademuseum.

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie