Mugabo vertelt het verhaal van de terugkeer van een jong meisje naar haar geboorteland Rwanda.

BRUZZ select: onze cultuurtips voor het weekend

Glodie Mungaba
© BRUZZ
04/03/2022

Een voorstelling over Rwanda, een expo ter gelegenheid van Vrouwendag, klassieke muziek van Victorina Eeckeloo, een markt in Brussel en een activiteit voor kinderen. Alles om je bezig te houden tijdens dit weekend.

VOORSTELLING

Amelia Umuhire is geboren in 1991 in Kigali, Rwanda. Ze is filmmaakster en kunstenares en woont in Berlijn. Eerst vertelt ze het tragische verhaal van haar vader Innocent Seminega die tijdens de genocide in Rwanda door Hutu-extremisten werd vermoord. Daarna wordt haar experimentele kortfilm Mugabo vertoond. Die vertelt het verhaal van de terugkeer van een jong meisje naar haar geboorteland Rwanda. Umuhire verkent de kwestie van het terugkeren naar haar geboorteland en het omgaan met het verleden van dit jonge meisje. Mugabo heeft in 2017 al de prijs voor beste experimentele film gewonnen op het Blackstar Film Festival.

De filmmaakster werkt momenteel aan haar eerste speelfilm en schrijft voor de Duitse televisie. De voorstelling kadert in de Belgische Black History Month, die woensdag begonnen is.

AMELIA UMUHIRE
5/3, Innocent Seminega, 16.00
5/3, Mugabo, 20.30
Beursschouwburg

www.beursschouwburg.be

EXPOSITIE

In het kader van Internationale Vrouwendag organiseert Design Museum Brussels een rondleiding over de impact van vrouwen in de geschiedenis van het design, De vrouwen van the Plastic Design Collection. Het is voor het museum een manier om die vrouwen te eren. Ze stonden in de voorhoede van dit creatiegebied. Maar ook zij die naast hun mannelijke collega's in de schaduw zijn komen te staan, komen aan bod, ook hun verhalen en ervaringen worden verteld.

DE VROUWEN VAN THE PLASTIC DESIGN COLLECTION
6/3, 14.00
Design Museum Brussels

www.designmuseum.brussels

agenda_brussels_vrouwen_georges_nelson_archives.jpg

| 'De vrouwen van the Plastic Design Collection' in het Design Museum Brussels

KLASSIEKE MUZIEK

Victorina Eeckeloo, een jonge mezzosopraan uit Brussel, keert terug naar haar geboortestad voor een heerlijk recital. Voor dit recital vol barokke poëzie wordt zij begeleid door twee opmerkelijke muzikanten: de jonge celliste Phyllis Bartholomeus en Bart Naessens, hoogleraar klavecimbel aan het Lemmensinstituut in Leuven en het Koninklijk Conservatorium van Brussel. Het evenement maakt deel uit van Bozar Next Generation, een open platform dat tot doel heeft jong talent met verschillende achtergronden, zoals kunstenaars, jongeren, deskundigen, denkers, politici en anderen, samen te brengen.

VICTORINA EECKELOO
06/3, vanaf 11.00
Bozar

www.bozar.be

BRUSSELS MARKET

De Brussels Vintage Market, de maandelijkse afspraak voor vintageliefhebbers en toeristen, is terug. Je kunt met je familie of vrienden kleding, accessoires, sieraden, speeltjes, decoratie en hel wat andere dingen komen ontdekken. Naast het shoppen zullen een selectie foodtrucks, een goed gevulde bar en de sound van de beste retro DJ's van het moment te horen zijn. Het is ook mogelijk om verschillende selecties van een twintigtal Belgische en Europese ontwerpers te kopen.

BRUSSELS VINTAGE MARKET
6/3, 10.00 - 18.00
See U
www.brusselsvintagemarket.be

brussels_vintage_market.jpg

| BrusselsVintage Market is terug.

KINDEREN

Het Coudenbergpaleis heeft een spel opgezet om kinderen van 5 tot 8 jaar onder begeleiding van een volwassene bezig te houden. Het is 'een ondergrondse speurtocht' waarbij elk kind een rugzak krijgt met materiaal om opdrachten uit te voeren. Doel van het spel: het wachtwoord vinden voor de schat van Keizer Karel. Na dit alles krijgen de kinderen ook een kleine verrassing.

ONDERGRONDSE SPEURTOCHT
6/3

Coudenbergpaleis
www.coudenberg.brussels

chasse-au-treso-c-v-evrard-8-1200x1200-resize.jpg

| Speurtocht voor kinderen.

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni