Cinematek brengt gerestaureerde films naar de huiskamer

Gerd Hendrickx
03/04/2020

Twee weken geleden besloot een aantal filmverdelers, waaronder de Brusselse distributeurs Cinéart, Imagine en O’Brother, om geplande maar door de coronacrisis afgevoerde bioscoopreleases meteen online aan te bieden. Nu volgt ook Cinematek dit voorbeeld.

Onder de vlag ‘Cinematek bij je thuis’ biedt het Brusselse filmmuseum vanaf vandaag op een aantal streamingplatformen een reeks films aan die recent in huis gerestaureerd werden en dus in perfecte beeldkwaliteit vertoond kunnen worden. Het gaat om zeven titels waarvan er één per week zal worden toegevoegd, vanaf vandaag bij Lumière en UniversCiné, vanaf 8 april ook bij UnCut. Elk platform hanteert daarbij zijn eigen prijzen- en abonnementensysteem.

Onder de zeven titels bevinden zich Vlaamse publiekslievelingen als Any way the wind blows van Tom Barman (vanaf 10 april) en Manneken Pis van Brusselaar Frank Van Passel (vanaf 15 mei), waarover BRUZZ de voorbije jaren nog bericht heeft naar aanleiding van hun restauratie en re-release.

‘Cinematek bij je thuis’ biedt je ook de kans om een wat vergeten curiosum als Vivement ce soir (vanaf 17 april) te herontdekken, een droogkomisch docudrama van Patrick Van Antwerpen uit 1985, dat gedraaid werd in een supermarkt in Kraainem.

Jeanne Dielman
Aan tafel bij Jan Decorte en Delphine Seyrig: voor sfeer en gezelligheid een vijf

Maar aftrappen doet de reeks met Jeanne Dielman, 23, quai du Commerce, 1080 Bruxelles, de bekendste film van de in 2015 overleden cineaste Chantal Akerman. Deze drie uur en twintig minuten durende film uit 1975 geldt vandaag als een mijlpaal binnen de experimentele en feministische cinema en wordt beschouwd als de meest invloedrijke Belgische film ooit.

In de hoofdrollen herkennen we de Franse filmdiva Delphine Seyrig, bekend van prestigeproducties als L’année dernière à Marienbad en Daughters of darkness maar hier ge-antitypecast als huisvrouw die bijklust als prostituee, en een piepjonge Jan Decorte als haar zoon.

Dit is slow cinema waarin de tijd van het schillen van aardappelen of het opmaken van een bed echt voelbaar wordt. Niet ieders cup of tea, maar deze onthaaste coronatijden zijn voor cinefiele thuisblijvers misschien wel het ideale moment om zich er eens aan te wagen.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Cultuurnieuws, Film

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni