review

'Manneken Pis': geef ze (opnieuw) een kus

Onze score

Dankzij Manneken Pis was de Brusselse tram in 1995 even een romantischer transportmiddel dan een paardenkoets of een oldtimer met een open dak. Cinematek restaureerde de Vlaamse klassieker en brengt hem opnieuw uit.

Een klassieker restaureren, is altijd een goed idee, maar Cinematek heeft twee extra redenen om Manneken Pis van Frank Van Passel opnieuw uit te brengen. Het Brussels Hoofdstedelijk Gewest bestaat dertig, en de tram honderdvijftig jaar. Nog meer dan Brussel speelt de tram de hoofdrol in de Vlaamse film die in 1995 een heleboel mensen charmeerde en onder meer in Cannes in de Semaine de la Critique in de prijzen viel.

Hoe beeld je de vonk uit die twee mensen op slag op elkaar verliefd maakt? Frank Van Passel koos in zijn debuutfilm voor pure stadspoëzie en filmde het geknetter van de pantograaf die langs de bovenleiding glijdt en 600 volt naar de tram stuurt. Dat past perfect in het verhaal.

De danslustige, extraverte trambestuurder Jeanne (Antje De Boeck in haar glorietijd) en de introverte, net in Brussel aangespoelde weesjongen Harry (een glansrol van de jonge Frank Vercruyssen) worden op elkaar verliefd op haar tram, de 55 naar Stilte. Maar zoals conciërge Ann Petersen correct observeert: zij is te snel en hij te traag.

Bovendien doet de Vlaamse voorloper van Amélie Poulain niet alsof het leven continu naar rozen geurt. Ook Brussel wordt niet geïdealiseerd, Van Passel laat enige wrangheid toe in zijn stadssprookje, hetgeen de momenten van tederheid en betovering alleen maar ten goede komt.

Aan het rare Nederlands met oneliners als “de wereld is klein, maar ik zou hem niet willen stofzuigen” en de jeugdige leeftijd van de acteurs merk je dat 1995 al meer dan twintig jaar achter ons ligt. Maar mede dankzij de met stadsgeluiden doorspekte, feeërieke soundtrack van Noordkaap (met de meezinger ‘Ik hou van u’) is Manneken Pis zijn charme nog niet kwijt.

De rerelease in Flagey past in een programma met nog zes andere unieke Brussel-films en een compilatie met de oudste bewegende beelden van deze stad.

BRUSSEL OP HET GROTE SCHERM > 31/5, Flagey

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Meer nieuws uit Brussel

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?