Manneken Pis herdenkt 75ste verjaardag Universele Verklaring van de Rechten van de Mens

09/12/2023

Ter ere van de 75ste verjaardag van de Universele Verklaring van de Rechten van de Mens is Manneken Pis zaterdag tijdens een officiële ceremonie uitgedost in een nieuw kostuum. Het ging om een samenwerking tussen de stad Brussel en het Bureau van de Hoge Commissaris voor de Mensenrechten (OHCHR).

Rond 12 uur kreeg het bronzen beeldje een blauwe tenue. Het kostuum is een miniatuurversie van het uniform dat VN-vertegenwoordigers beschermt als ze in een conflictzone actief zijn.

"Vandaag lijken die rechten ons evident, maar dat is niet overal zo. Daarom is het essentieel om het belang van de verklaring te benadrukken", zei gemeenteraadslid Geoffrey Coomans de Brachène (MR).

"De tekst, die destijds vernieuwdend was, bleek een echt symbolisch kompas, dat de staten naar vooruitgang en sociale rechtvaardigheid leidde", zei de regionale vertegenwoordiger van het OHCHR, Elena Kountouri Tapiero, die bij de ceremonie aanwezig was. Ze benadrukte wel dat "respect voor de fundamentele rechten en de menselijke waardigheid continu een strijd blijft".

Zondag, op de Internationale Mensenrechtendag, zal het exact 75 jaar zijn dat de Universele Verklaring van de Rechten van de Mens bestaat. Het is op 10 december 1948 dat de Algemene Vergadering van de Verenigde Naties, die nog in haar kinderschoenen stond, de verklaring aannam.

De Verenigde Naties erkenden zo niet alleen burger- en politieke rechten, maar ook economische en sociale, als fundamentele rechten die universeel beschermd moesten worden en moesten gelden voor alle mensen. Ze hielden een belofte in om aan een betere wereld te bouwen na de horror van de Tweede Wereldoorlog, de Holocaust, de economische crisis, en de atoombommen op Hiroshima en Nagasaki.

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni