De hele week proclamaties van Brusselse studenten op de Grote Markt

© Belga
09/10/2023

In samenwerking met de ULB, de Haute École Francisco Ferrer, de Koninklijke Academie voor Schone Kunsten van Brussel en Brussel-Stad mogen VUB-masterstudenten hun diploma ook dit jaar opnieuw in ontvangst nemen op de Grote Markt in Brussel. Voor de gelegenheid is ook Manneken Pis in een nieuw jasje gestoken. De VUB wuift zo tweeduizend masterstudenten uit. Maandagochtend werd de aftrap gegeven.

De Grote Markt in Brussel staat drie dagen lang in het teken van de VUB-afstudeerceremonies. Om de beurt zwaaien de negen faculteiten hun studenten uit. Bij elke ceremonie spreken onder andere de rector, de decaan van de desbetreffende faculteit en Brussels burgemeester Philippe Close (PS) de kersvers afgestudeerden toe.

"Je diploma ontvangen op de Grote Markt is een heugelijke gebeurtenis met veel symboliek," zegt Philippe Close. "We zijn blij dat we de studenten van de VUB, de ULB, de Haute École Francisco Ferrer en sinds dit jaar ook de Koninklijke Academie voor Schone Kunsten van Brussel die ervaring kunnen bieden. We zijn vier jaar geleden begonnen met deze nieuwe traditie en het is nu een integraal onderdeel geworden van de Brusselse studentenervaring," verduidelijkt Close. Het ziet er dus niet naar uit dat deze jonge traditie snel op z'n eind zal komen.

"Als 'urban engaged university' is verbinding met de stad van het allergrootste belang," zegt VUB-rector Jan Danckaert. "We zijn dan ook ontzettend blij dat we die connectie kunnen versterken en onze afgestudeerden opnieuw kunnen proclameren op de Grote Markt van de hoofdstad."

Na de VUB-proclamaties is het aan de volgende instellingen. In totaal zullen de afstudeerfestiviteiten van de vier instellingen een week duren, van 9 tot 15 oktober.

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni