Cultuursector voert actie op Flagey, dansfeest op Vismarkt

TDN, TRO
© BRUZZ - Belga
21/02/2021
Updated: 21/02/2021 09.15u

De cultuursector hield zaterdag onder de noemer "Still Standing for Culture" in het hele land bijna 200 acties. In Brussel gebeurde aan Flagey, maar ook op de Vismarkt aan de Sint-Katelijnekerk. Daar ontstond een heus dansfeest - met afstand.

De actievoerders willen de lastige situatie van mensen die werkzaam zijn in de cultuursector aankaarten. Ze willen af van lockdowns die, volgens hen, arbitrair gericht zijn op sommige sectoren en vragen dat de inspanningen gelijk worden verdeeld over de hele maatschappij.

De cultuursector vraagt dringend meer steun nu er alweer meer dan 100 dagen geen concerten, optredens of voorstellingen plaatsvinden en cinema's gesloten blijven. Op het Sint-Katelijneplein in het stadscentrum toonde dansgroep Caravane Danse met een uitvoering van Rosas nog eens wat we allemaal moeten missen.

Het dansoptreden en het heerlijke lentezonnetje zouden later op de namiddag een grote menigte inspireren om de benen als vanouds nog eens los te gooien. Met de nodige afstand ontstond er in de lege vijver aan de Sint-Katelijnekerk een klein feestje op de dansbare tonen van Dalida. De actie werd gecoördineerd door de organisatie Charleroi Danse.

Actie op het Sint Katelijneplein door dansgroep Caravandanse.

Ook op het Heilig-Kruisplein in Elsene aan cultuurtempel Flagey verzamelden tientallen mensen uit de cultuursector. Verschillende getuigen deden hun verhaal en tussendoor waren er kleine culturele interventies. Een van de sprekers was Quentin Dujardin. Deze gitarist speelde onlangs een concert in een kerk voor vijftien mensen, alsof het om een eredienst ging. De politie kwam tussen.

"Het is tijd om ons punt te maken aan de overlegtafel, maar misschien ook om massaal te tonen dat we er zijn. Ik roep alle parlementariërs op om het debat te openen," zegt Dujardin. Een andere spreker vatte het zo samen: "We zijn even belangrijk als openbaar vervoer of de kappers. Cultuur is een menselijke nood."

De cultuurmedewerkers hopen dat er in de komende dagen en weken perspectief komt, op zijn minst voor een gedeeltelijke heropening van de cultuurhuizen.

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie