Cultuurwerkers voeren dagelijks actie voor 'onzichtbare slachtoffers van de crisis'

© Bezetlamonnaieoccupée
| Volgens de organisator waren er rond de 150 mensen aanwezig op het Muntplein.

Zo'n 250 jonge mensen uit de cultuursector kwamen zaterdagavond actie voeren op het plein voor De Munt. Zo willen ze hun precaire situatie aan de kaak stellen. Die is nog verergerd door de coronaviruscrisis. De komende tijd komen ze dagelijks op straat om aandacht te vragen voor hun situatie.

Op een klein podium voor de Muntschouwburg uitten zij hun wanhoop in muziek, slam en sketches, naar het voorbeeld van de beweging 'Still Standing for Culture' dat in januari op dezelfde plek plaatsvond. Dat schrijft La Capitale en bevestigt een woordvoerster van de beweging aan BRUZZ.

Nog tot 18 april bezetten tien mensen uit de beweging het gebouw De Munt. Elke dag rond 17 uur zullen er acties plaatsvinden. "We willen een podium geven aan de mensen die onzichtbaar zijn, maar wel veel last hebben van de crisis," zegt Astrid Akay, woordvoerster van de beweging.

Het collectief wil verschillende mensen uitnodigen die sinds het begin van de overheidsmaatregelen in een precaire situatie verkeren. Het gaat om mensen uit de horeca, uit de wereld van het nachtleven en evenementen, sekswerkers en migranten zonder papieren. Op de plannings staan speeches, maar ook muziek en slam.

De actievoerders op zaterdagnamiddag op het plein voor De Munt.
© Bezetlamonnaieoccupée
| De actievoerders op zaterdagnamiddag op het plein voor De Munt.

Financiering van de sector

Met de acties vragen ze aandacht bij de regering voor de precariteit van de sector, de hervatting van alle activiteiten met een sociale link. Sociale ondersteuning en bescherming van studenten en werkende mensen met en zonder statuut, door onmiddellijke hulpmaatregelen. Grootschalige herwaardering van de culturele sector via herfinanciering.

De acties worden ondersteund door StillStanding For Culture, State of the Arts (SOTA), Union de Professionnel·les des Arts et de la Création - pôle Travailleur·euse (UPAC-T), Association de Techniciens Professionnels du Spectacle (A.T.P.S), Mouvement des étudiant.e.s et travailleur.euse.s des art en lutte (M.E.T.A.L), CSC, FGTB en CGSP-Culture.

Meer nieuws uit Brussel

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?