De Centrale krijgt nieuwe entree op Katelijneplein

Het kunstcentrum Centrale for Contemporary Art op het Sint-Katelijneplein breidt uit met de ruimte van het vroegere kapsalon Savagan. Het kunstcentrum Centrale for Contemporary Art op het Sint-Katelijneplein breidt uit met de ruimte van het vroegere kapsalon Savagan.
© Peter Dhondt-BRUZZ
| Kunstcentrum Centrale for Contemporary Art breidt uit met de ruimte aan het Sint-Katelijneplein waar voorheen kapper Savagan gevestigd was.
© Peter Dhondt-BRUZZ
| Kunstcentrum Centrale for Contemporary Art breidt uit met de ruimte aan het Sint-Katelijneplein waar voorheen kapper Savagan gevestigd was.

Het bekende winkelpand op het Katelijneplein waar jarenlang de hippe kapper Savagan zat, wordt de nieuwe entree van de Centrale, het centrum voor hedendaagse kunst van de Stad Brussel.

Het huurcontract van de kapperszaak was afgelopen en eigenaar Stad Brussel maakte van de gelegenheid gebruik om het brede winkelpand, waar in de jaren tachtig nog designerstukken van Comme des Garçons werden verkocht, toe te voegen aan de Centrale for Contemporary Art.

De ingang van het centrum voor hedendaagse kunst zat tot nu enigszins verstopt achter de toren van de vroegere Katelijnekerk. “We hadden geen duidelijk zichtbare entree,” erkent Carine Fol, directeur van de Centrale. “Dat zal binnenkort veranderen.”

Het kunstcentrum Centrale for Contemporary Art op het Sint-Katelijneplein breidt uit met de ruimte van het vroegere kapsalon Savagan.
© Peter Dhondt-BRUZZ
| Het kunstcentrum Centrale for Contemporary Art op het Sint-Katelijneplein breidt uit.

Met de nieuwe ingang zal de visibiliteit van de Centrale verbeteren, denkt Fol. “Dit levert ons wellicht extra bezoekers op, mensen die de Centrale nog niet kennen, er toevallig langslopen en merken dat er iets is.” Nu krijgt het kunstencentrum, dat eerder dit jaar zijn vijftiende verjaardag vierde, jaarlijks iets meer dan 20.000 mensen over de vloer.

De uitbreiding zal in twee fasen verlopen, maar reeds vanaf de volgende tentoonstelling, die in december opengaat, zullen de ticketing en het onthaal gebeuren vanuit het vroegere winkelpand. In die ruimte zal ook een artistiek project opgezet worden waarin de buurt participeert. Fol: “Het is onze bedoeling om, mede dankzij de nieuwe ruimte, de link met de buurt en de stad te versterken.” Om die nauwere band met de omgeving te bewerkstelligen, zal fotograaf Vincent Beeckman, die in dienst is van de Centrale, een gazette maken, samen met de buurt.

Vitrine

20210906 Het kunstcentrum Centrale for Contemporary Art op het Sint-Katelijneplein breidt uit met de ruimte van het vroegere kapsalon Savagan 2 2500px
© Peter Dhondt-BRUZZ
| Het kunstcentrum Centrale for Contemporary Art op het Sint-Katelijneplein.

Andere verandering bij de Centrale is de vitrine in de Sint-Katelijnestraat. “Die was tot dusver een appendix van de grote expo’s die we organiseren,” zegt Fol. Nu wordt het een autonome ruimte waar jonge kunstenaars een project zullen mogen uitwerken, dat vanaf de straat bekeken kan worden. “Het wordt een echte vitrine, je zal er niet binnen kunnen.” Met Centrale Lab, aan de Zwarte Toren, en Centrale Box, binnenin de Centrale, wordt het de derde plek van het kunstencentrum waar jonge artiesten hun gang kunnen gaan.

Dit weekend wordt in de Centrale het einde gevierd van BXL Universel II, de expo die sinds maart liep in het gebouw.

Kapper Savagan is in de Vismarktbuurt gebleven en knipt tegenwoordig in een pand op de Steenkoolkaai.

Meer nieuws uit Brussel

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?