© Delvaux | Het museum huist in de ateliers van het ledermerk, vlakbij de VUB

Het Belgische luxelederwarenmerk Delvaux opent een museum in zijn atelier in Etterbeek. Op afspraak. Want het museum moet, net zoals een handtas van het merk, een beetje exclusief zijn.

Neen, het Delvaux-museum wandel je niet zomaar binnen op een regenachtige zondag. Het nieuwe museum van Belgiës meest luxueuze handtassenmerk is enkel te bezoeken op afspraak. "We stellen ons huis open, maar verwachten ook een inspanning van het publiek," klinkt het bij het merk in het lifestylemagazine Sabato, dat bericht over het museum.

Eenmaal binnen, kom je in een wereld van luxe en mythe terecht. Want het handtassenmerk is legendarisch en zelfs ouder dan België zelfs. Charles Delvaux stichtte het lederwarenmerk in 1829 en specialiseerde in reiskoffers. In 1908 liet Delvaux als eerste een handtasmodel patenteren, en werd het volgens het merk de uitvinder van de moderne handtas.

Royaal

Delvaux leverde handtassen en koffers voor de koninklijke familie in de tijd van Leopold II en ontwierp later, voor het huwelijk van toen nog prinses Paola en prins Albert, een handtas voor de kersverse bruid. Sindsdien is het merk verbonden met het koningshuis en de modegeschiedenis van België.

Tijdens een NAVO-top in 2017 bezoeken Brigitte, vrouw van Emmanuel Macron, en andere first lady's de Delvaux-winkel in Brussel
© PhotoNews | Tijdens een NAVO-top in 2018 bezoeken Brigitte, vrouw van Emmanuel Macron, en andere first lady's een Delvaux-winkel in Brussel.

Het merk is sinds 2011 wel in Chinese handen, maar blijft een paradepaardje van de Belgische luxebusiness want de tassen zijn nog steeds made in Belgium. Het merk krijgt geregeld hoge gasten over de vloer, zoals tijdens de NAVO-top van mei 2017, toen de partners van de NAVO-staatshoofden en -regeringsleiders er een rondleiding kregen.

Verwacht geen chronologische geschiedschrijving van de handtas, maar wel een thematische presentatie van de bestsellers en de pièces uniques van het merk. "We willen klanten vooral tonen waarvoor België staat en hoe de Belgische manier van denken en leven Delvaux beïnvloedt," zegt Delvaux-CEO Jean-Marc Loubier. Denk aan surrealisme, peperdure lederen handtassen en Manneken Pis die gepimpt is à la façon Delvaux.

> Delvaux Museum (op afspraak)
Louis Schmidtlaan 7, 1040 Etterbeek

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Etterbeek, Cultuurnieuws, Delvaux, luxewaren, Museum, arsenaal, handtas

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni