Derde Forest Sounds pakt uit met indrukwekkende affiche

© Forest Sounds
| Het festival trok vorig jaar 10.000 bezoekers naar het park van Vorst.

Bij Forest Sounds, het gratis muziekfestival in het park van Vorst, is de affiche telkens een ontdekking van aanstormend talent. Op de derde editie krijgen Kel Assouf, Martha Da’ro en Yôkaï een plek op het podium, aangevuld met buitenlandse headliners. "Al willen we in de eerste plaats een festival blijven voor de inwoners van Vorst en Brussel."

Ook dit jaar zal het park van Vorst de zomer weer gepast afsluiten met een dag vol workshops en concerten. Op 31 augustus gaat Forest Sounds zijn derde editie in als openluchtfestival en verwacht het nog meer volk dan de 10.000 mensen van vorig jaar.

“Misschien is dat gek, maar wij hebben helemaal geen ambitie om groter te worden”, zegt Nicolas Bucci, programmator van Forest Sounds. “We willen in de eerste plaats een festival blijven voor de inwoners van Vorst en Brussel.”

Overdag levert dat een programma voor gezinnen op, met allerhande workshops voor kinderen. ’s Avonds kan het feestpubliek aanschuiven. Voor global sounds met een moderne toets, zo legt Bucci uit. “We brengen hedendaagse geluiden van buiten Europa onder de aandacht.”

Jonge artiesten

Dit jaar is de Turkse Gaye Su Akyol de headliner. Zij mengt traditionele Turkse invloeden met psychedelische rock. Jungle By Night brengt een elektronische mix van afrobeat, cumbia, dub en jazz. En dan is er Kel Assouf, de opkomende band uit Brussel die de desert blues een rockgeluid geeft.

Maar de echte ontdekkingen, zo vindt Bucci, zijn Yin Yin en Yôkaï. “We hebben Yin Yin ontdekt door een samenwerking met het Nederlandse boekingkantoor BLiP, die net als ons jonge artiesten willen helpen groeien”, zegt de programmator. “Door ons netwerk met platenlabels en bookers kunnen we telkens de meest relevante lokale artiesten boeken, aangevuld met twee of drie internationale bands.”

De vierkoppige groep Yin Yin komt uit Maastricht en maakt psychedelische funkmuziek met Aziatische invloeden, ofwel ‘thaichedelica’ zoals zij het zelf noemen. Yôkaï is dan weer een Brussels collectief dat hypnothiseert met ethio-jazz invloeden.

Ook Martha Da’ro komt aantreden, net als Saudade, Las Lloronas, Ben Bertrand en de Gentse blazers van NAFT.

Lokaal

Het gratis openluchtfestival wordt gecoördineerd door het Palais des Sciences, die gekend zijn van Antitapas Night. Zij werken samen met de gemeente van Vorst en het cultureel centrum BRASS. In 2017 trok Forest Sounds nog 8.000 mensen, een jaar later al 10.000. Als de zon schijnt, kunnen dat dit jaar nog een pak meer worden, gokt Bucci.

“Dan zullen we wel maatregelen moeten nemen, want meer volk kan er niet binnen”, zegt hij. Forest Sounds wil het park zo groen mogelijk houden, zorgt voor zo weinig mogelijk afval en werkt samen met lokale brouwers, vrijwilligers en vzw's.

Platenwinkel Balades Sonores en Kiosk Radio, dat radio maakt vanuit de kiosk in het Warandepark, krijgen een eigen stand. Het volledige programma wordt volgende week bekendgemaakt.

Forest Sounds
© Forest Sounds

FOREST SOUNDS 31/8, park van Vorst

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Oproep: Lees of reageer je wel eens op online comments, op nieuwssites of social media? Wil jij bijdragen aan een constructief online debat? Doe dan nu mee met het RHETORiC-onderzoek en ontvang een waardebon. Meer info en inschrijven.

Lees ook

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?