Fresco's van Hergé in voormalig scoutslokaal in Elsene beschermd

img_20210825_092601.jpg
© Kabinet Pascal Smet
© Kabinet Pascal Smet

De Brusselse regering heeft donderdag de fresco's van het voormalige scoutslokaal van het Institut Saint-Boniface in Elsene beschermd. Het gaat om een originele versiering die met een sjabloon werd aangebracht en die dateert van de jaren 1920, toen Hergé, met totemnaam "nieuwsgierige vos", deel uitmaakte van de scoutsgroep.

"Tijdens de Heritage Days stelden we vast dat héél veel Brusselaars en fans van Hergé de fresco's wilden bewonderen. Logisch ook want de muurschilderingen zijn één van de eerste werken van Hergé. Daarom besloten we om de fresco's te beschermen zodat iedereen ze ook in de toekomst nog zal kunnen bewonderen. De link met de scoutswerking is een leuke extra van dit nieuw Brussels erfgoed," zegt staatssecretaris voor Erfgoed Pascal Smet (Vooruit/One.brussels).

Philippe Godin, gespecialiseerd in het werk Hergé (Georges Rémi), heeft het decor aan de striptekenaar toegeschreven op basis van de stilistische overeenkomst met zijn werk tijdens zijn jeugd. Hoewel de sjabloonmotieven reproduceerbaar zijn, zijn ze toch niet minder origineel en uiteenlopend, luidt het.

1921-1923

De decoratie van de ruimte is opgebouwd rond een grote kaart van België die aangeeft waar de scoutsgroep tussen 1921 en 1923 haar kamp opsloeg. De met een sjabloon gemaakte versiering bestaat uit drie friezen die de registers afbakenen en de deur- en vensteropeningen en de imitatieschoorsteen doen uitkomen. Ongeveer een meter van de grond beeldt een eerste fries een stoet van ridders uit.

Een tweede fries loopt langsheen het plafond en toont een opeenvolging van scoutsfiguren en indianen die elkaar op handen en voeten en in dezelfde houding achternazitten. Boven elke deur zijn twee groepen van drie scouts met de ruggen naar elkaar toe afgebeeld. Diezelfde scoutsfiguren klimmen langs de schoorsteen omhoog.

Meer nieuws uit Brussel

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?