Gardevils van Meyboom rouwen om vlaggendrager Luc Vandenabeele (65)

Copyright Gardevils Luc Vandenabeele.

De wereld van de Brusselse folklore is in rouw na het overlijden van Luc Vandenabeele. Hij was jarenlang de vlaggendrager van de Gardevils, één van de Meyboom-folkloregroepen. Vandenabeele werd 65 jaar.

De burgemeester van Brussel, Philippe Close is zelf nauw betrokken bij de Meyboom-vieringen en omschrijft Luc Vandenabeele als een echte 'pey' van Brussel. “Het is erg triest. Hij was iemand die erg aanwezig was in de folkloristische groepen en één van de pijlers van de Saint d´Hic, een café op het Rouppeplein. Luc was een heel uniek persoon, een beetje een mascotte. Hij was de vlaggendrager van de veteranen en één van de oprichters van de Gardevils. Het is bijzonder jammer dat we hem geen waardig eerbetoon kunnen geven door de pandemie”, aldus de burgemeester.

Luc Vandenabeele werkte in de Brusselse Keukens en was net met pensioen. "Hij was een goede man, met het hart op de juiste plaats. Hij had niet altijd een gemakkelijk leven en folklore was zijn geadopteerde familie. Iedereen kende hem", vervolgt de burgemeester.

“Hij had afgelopen jaren al een stap terug gezet, maar bleef ons volgen en was zeer geïnteresseerd in de Brusselse folklore", vertelt Jean-Pierre Vandenbroeck, voorzitter van de Gardevils. "Naast de Gardevils had Luc ook een nauwe band met Woltje, een studentengroep die betrokken was bij de Brusselse folklore en hem na aan het hart lag. Hij deed zijn job als vlaggendrager altijd met veel overtuiging en trots. Het verlies komt zeer hard aan."

“We zullen hem herinneren als een kleurrijk persoon, die het niet altijd even makkelijk heeft gehad in het leven, maar die ondanks alles altijd goed gehumeurd en aardig bleef."

Meer nieuws uit Brussel

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?