Gerecht verplicht AfricaMuseum tekst bij standbeeld over para's aan te passen

AfricaMuseum in Tervuren
© Didier Lebrun
© Didier Lebrun
Updated: 12-02-2022 - 08:43

De Franstalige rechtbank van eerste aanleg van Brussel heeft de Belgische staat vrijdag veroordeeld tot het verwijderen van een tekst bij een standbeeld in het AfricaMuseum. Als het AfricaMuseum niet binnen de 15 dagen op de verplichting ingaat, krijgt het een boete van 5.000 euro per dag. Dat laten de advocaten van enkele verenigingen van voormalige paracommando's weten.

Het gaat om een sluier die als hedendaagse toevoeging over een beeld van Arsène Matton werd gedrapeerd. De sluier stelt een Belgische paracommando voor, met de tekst "Een Belgisch paracommando in Stanleystad in 1964 op het moment van de onderdrukking van de Simba-rebellen. De formele onafhankelijkheid van Congo in 1960 betekent niet onmiddellijk het einde van de buitenlandse tussenkomsten".

Vier verenigingen van oud-paracommando's - de vzw Amicale Nationale Para-Commando Vriendenkring, de vzw Kring Officieren Para-Commando's, de vzw Cercle de la Coopération Technique Militaire en de vzw Fédération Royale des Chevaliers avec Glaives - struikelden over de eerste zin van de tekst. Volgens hen was de interventie van Belgische paracommando's in Stanleyville (het huidige Kisangani) in 1964, de zogenaamde operatie 'Rode Draak', een humanitaire operatie om gijzelaars te bevrijden.

"Deze zin is historisch onjuist en doet geloven dat de humanitaire interventie van de Belgische paracommando's in Stanleyville, de vroegere naam van de huidige stad Kisangani, in de Democratische Republiek Congo van 24 tot 29 november 1964 heeft geleid tot de 'verplettering' van de Simba-opstand die van 1961 tot 1966 zeer actief was in de DRC", klinkt het bij de verenigingen. "Maar er is helemaal geen oorzakelijk verband tussen deze gebeurtenissen en deze zin schaadt de eer van de paracommando's."

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Meer nieuws uit Brussel

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?