© Artesio | Enkele mensen bezoeken een expositie in het oude centrum (archiefbeeld)

Groot polyvalent artistiek centrum opent de deuren op 19 september

JP
© Belga - BRUZZ
13/09/2020

Met een oppervlakte van 4.000 vierkante meter en 80 verschillende ruimtes is ‘Autonomie Art’s Bruxsel’ voortaan een groot nieuw kunstencentrum in Anderlecht. De stichting die het initiatief nam, stelt een privécollectie tentoon die gratis te bezoeken is. In het centrum moeten verschillende disciplines te bewonderen zijn, van beeldende kunst tot muziek en dans.

Het nieuwe centrum heeft als doel het artistieke landschap van de hoofdstad te verrijken. Het wil een podium bieden aan alle kunstenaars, zowel gevestigde als opkomende, en nieuwe bezoekers trekken. Dat schrijft Belga en bevestigt oprichter Philippe Marchal aan BRUZZ.

Het centrum, dat qua oppervlakte in vierkante meters na de musea Bozar en Kanal - Centre Pompidou komt, maar voor kunstencentrum Wiels en museum MIMA, noemt zichzelf een 'multi-artistieke plek'. Er zullen niet alleen exposities te zien zijn, maar ook theater, muziek, dans en performance.

Tijdens het openingsweekend zullen er zes exposities te zien zijn. Die laten het werk zien van kunstenaars die beeldhouwen, schilderen, tekenen, graveren of installaties maken. (Lees verder onder de foto)

Er wordt hard gewerkt in het nieuwe centrum in Anderlecht.
© Artesio | Er wordt hard gewerkt in het nieuwe centrum in Anderlecht

De achterliggende organisatie Artesio is tien jaar geleden - in maart 2010 - opgericht door de Brusselse verzamelaar Philippe Marchal. "Ik wilde het tienjarige bestaan van Artesio vieren, en vond toen een gebouw van de Regie der Gebouwen dat al zes jaar leegstond," zegt Marchal.

Dat gebouw werd het nieuwe centrum 'Autonomie Art’s Bruxsel'. Het is gratis toegankelijk op zaterdag van 11 tot 18 uur in de Autonomiestraat in Anderlecht, op een steenworp afstand van het station Brussel-Zuid. In overleg met de gemeente Anderlecht, het Brussels Gewest en de Regie der Gebouwen werd besloten dat Marchal het gebouw voor onbepaalde tijd mag uitbaten.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Anderlecht, Cultuurnieuws, artesio, beeldende kunsten

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie