Hedendaagse kunst kopen met renteloze lening

© Kunst Aan Zet- Maniera
| Maniera in Brussel maakt deel uit van de 22 kunstgalerijen waarbij je een renteloze lening kan aanvragen.

Vanaf vandaag kunnen kunstliefhebbers een renteloze lening aangaan om een kunstwerk te kopen. Tweeëntwintig kunstgaleries, waarvan acht in Brussel, nemen deel aan het initiatief.

De Galerie La Forest Divonne en Maniera zijn slechts twee van de acht Brusselse kunstgaleries waar men de Renteloze Kunstlening kan gebruiken. Er is al lang sprake van een Vlaamse kunstkoopregeling, naar Nederlands en Brits model. "Het bedrag van het kunstwerk maakt niet uit, maar het maximaal te lenen bedrag moet tussen 500 en 7.000 euro liggen. De lening moet op maximaal twee jaar terugbetaald worden en je leent aan een jaarlijks kostenpercentage van 0%", zegt projectleider Kunst Aan Zet Hans Ruebens.

Lydia_Peeters_Minister_Cultuur

Vlaams minister van Cultuur Lydia Peeters (Open VLD) laat weten zeer enthousiast te zijn met het initiatief. "We willen in de eerste plaats de Vlaamse en Brusselse kunstenaars en ontwerpers een duwtje in de rug geven, door een nieuw publiek van kunstliefhebbers te laten kennismaken met hun werk. Daarnaast moet de Renteloze Kunstlening het voor meer mensen mogelijk maken om een kunstwerk of design te kopen.

Kunst Aan Zet is een initiatief van de Vlaamse Overheid in samenwerking met Kunst in Huis, dat instaat voor de coördinatie en het promoten van de lening, en Hefboom, dat de Kunstlening verstrekt. De lancering met tweeëntwintig galeries is een pilootproject voor de komende zes maanden. Vanaf maart wordt het netwerk uitgebreid met nieuwe aanbieders van de Kunstlening.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

--- OPROEP. Reageer jij soms op online nieuwsartikels of wil je het wel eens proberen? Doe mee aan het RHETORIC-onderzoek en maak kans op een waardebon. Meer info en inschrijven

 

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?