Vlaamse regering lanceert renteloze kunstlening, ook voor Brusselaars

© PhotoNews

De Vlaamse overheid lanceert "Kunst Aan Zet", een renteloze lening om hedendaagse kunst van Vlaamse en Brusselse kunstenaars aan te kopen. Dat maakte Vlaams minister van Cultuur Sven Gatz (Open Vld) maandag bekend. Het initiatief moet zorgen voor een duurzame economische groei in de beeldende en toegepaste kunsten en moet de positie van kunstenaars en ontwerpers versterken.

De start van het project is voorzien voor september. De lening werd eerder aangekondigd onder de werktitel "Vlaamse Kunstkoopregeling".

Met de renteloze kunstlening zal het publiek een werk kunnen aankopen van een kunstenaar of ontwerper die in Vlaanderen of Brussel woont en werkt. De lening van 500 tot 7.000 euro kan over een periode van maximaal twee jaar gespreid worden afbetaald.

De Kunstlening is een consumentenkrediet dat onderhevig is aan de nodige reglementering ter bescherming van de consument, zoals de verplichting voor de leningverstrekker om een licentie te hebben van de FSMA (Autoriteit voor Financiële Diensten en Markten). Die procedure loopt nog.

'Kunst Aan Zet' moet de toegankelijkheid van de hedendaagse kunsten verbeteren door kunstliefhebbers te stimuleren om de hedendaagse kunsten te verkennen en hen aan te zetten om een kunstwerk in huis te halen. In Nederland en Groot-Brittannië zorgde een gelijkaardige lening voor een boost in de verkoop van kunst en unieke designstukken.

Onzeker inkomen

Want ook over de aankoopprijzen van hedendaagse kunst bestaan veel vooroordelen. Voor werken van topnamen worden astronomische bedragen betaald, maar ze vormen maar een deel van de kunstmarkt.

Voor enkele honderden euro's kan je al een interessante editie van een grotere naam of een uniek kunstwerk van een jonge kunstenaar aankopen. Het is vooral in de eerste 10 tot 15 jaar van hun loopbaan dat kunstenaars en ontwerpers een laag en onzeker inkomen hebben. 'Kunst aan Zet' moet deze tendens helpen keren en meer kunstenaars de kans geven op een leefbare kunstpraktijk.

"Een kunstwerk kopen moet voor iedereen mogelijk zijn, ook al ben je geen kenner en beschik je niet over een groot budget. De nieuwe kunstkoopregeling zorgt daar voor", aldus minister Gatz.

'Kunst Aan Zet' is een co-creatie met 'Kunst in Huis vzw' die instaat voor de coördinatie en promotie, en 'Hefboom cvba', die de lening zal verstrekken, en wordt ondersteund door het Departement Cultuur, Jeugd en Media.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Oproep: Lees of reageer je wel eens op online comments, op nieuwssites of social media? Wil jij bijdragen aan een constructief online debat? Doe dan nu mee met het RHETORiC-onderzoek en ontvang een waardebon. Meer info en inschrijven.

Lees ook

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?