Henry Le Boeufzaal heropent 100 dagen na de dakbrand

Henry Le Boeufzaal in Paleis voor Schone Kunsten

Honderd dagen na de brand die op 18 januari het dak van het Paleis voor Schone Kunsten trof, vindt op 28 april de eerste artistieke activiteit plaats in de concertzaal (zonder publiek). Het huisorkest Belgian National Orchestra bijt de spits af. De Henry Le Boeufzaal is weer volledig operationeel en klaar om ook de Koningin Elisabethwedstrijd te verwelkomen vanaf 24 mei tot het slotconcert van 9 juni.

Op 28 april organiseert het Belgian National Orchestra een repetitie voor het concert van 19 mei met Baiba Skride als soliste en Hugh Wolff als dirigent. Het is de eerste keer dat er opnieuw muziek zal klinken in de grote concertzaal.

Sinds de brand hebben de technische teams van het Paleis voor Schone Kunsten hard gewerkt om de Henry Le Boeufzaal schoon te maken, de technische installaties weer in werking te stellen en alle veiligheidsinstallaties te controleren. Het orgel van concertzaal werd ondertussen volledig gedemonteerd voor verdere analyse en voorbereiding van de restauratiewerken.

Concertzaal operationeel

"Vanaf de dag na de brand was het doel van Bozar om de artistieke activiteiten zo snel mogelijk te laten hervatten en de Koningin Elisabethwedstrijd van Belgiƫ in alle veiligheid te laten doorgaan", klinkt het in een persbericht. "Hoewel sommige littekens van de brand momenteel nog zichtbaar zijn, voornamelijk aan het tweede balkon, is de concertzaal weer volledig veilig en operationeel."

Wat betreft het dak, werd er onmiddellijk na de brand een voorlopige afdekking en roofing aangebracht op de beschadigde delen. "Momenteel worden de uit te voeren herstellingswerken geanalyseerd en geraamd, evenals de te volgen administratieve procedure. Het studiebureau begint binnenkort met de gedetailleerde studie." De definitieve herstellingswerken aan de daken en de reconstructie van de tentoonstellingsruimtes zullen nog in 2021 van start kunnen gaan.

Wie Bozar wil steunen kan via de fundraisingcampagne #TogetherBOZAR een digitale gift doen. Deze campagne loopt nog tot 30 mei en zamelde tot op heden bijna 100.000 euro in.

Meer nieuws uit Brussel

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?