Jonge vrouwen doen tijdens wandeling suggesties om stad veiliger te maken

Jasmijn Post
© BRUZZ
02/11/2022
Updated: 02/11/2022 18.33u

‘Maak van alle metrohaltes safe spaces’. Die suggestie doen de jongeren van het stadslaboratorium Academy for Urban Action, die vandaag in het centrum van Brussel een interactieve wandeling organiseren om hun bezorgdheden én hun oplossingen kenbaar te maken.

Voor de 25-jarige studente sociologie, Fadoua Chehade, is het duidelijk: "Vrouwen hebben overweldigend veel last van mannen die hen, zonder een reden daartoe, ongevraagd aanspreken." De afgelopen maanden brainstormde ze over een een meer veilige openbare ruimte voor meisjes en vrouwen.

Chehade is een van de twintig jongeren die afgelopen maanden via de Academy for Urban Action en de organisatie Kind en Samenleving aan de slag ging met het thema. Tijdens dat traject ging het niet alleen over slechte ervaringen van tienermeisjes en jonge vrouwen op straat, maar ook -en vooral- over welke verbeteringen op dat vlak mogelijk zijn. Woensdag laten ze vrienden, familie én beleidsmakers hun bevindingen zien tijdens de wandeling ‘Walk in a girl’s shoes’.

Het traject start op het Beursplein. Een plek met twee gezichten, aldus Chehade: overdag veilig, door de grote aantallen mensen en sociale controle. "Maar 's avonds laat probeer ik die omgeving te vermijden."

"Elke vrouw in Brussel weet dat ze 's nachts beter niet langs de Beurs kan wandelen"

Fadoua Chehade, deelneemster Academy for Urban Action

Meer toezicht door politie of door de gemeenschapswachten is daarom een concrete maatregel die volgens de jongeren enorm veel kan oplossen. Naast het Beursplein formuleerden de jongeren aan de hand van nog zeven andere plekken een concreet advies. "Zorg dat belangrijke metro- en bushaltes safe spaces zijn, waar je je veilig voelt en waar iedereen zich welkom voelt."

Hun adviezen zijn op een kaartje gebundeld, dat tijdens de wandeling wordt uitgedeeld en ook na de wandeling nog te downloaden valt op de website van Academy for Urban Action. Beleidsmakers kregen een exemplaar toegestuurd.

Doet Brussel genoeg om seksuele intimidatie op straat aan te pakken? En hebben we de laatste jaren stappen in goede richting gezet, of net niet? Volgens onderzoeker Sabine Miedema zijn er wel degelijk een aantal dingen veranderd, maar ze beseft ook dat de weg nog lang is.

De Academy for Urban Action brengt jongeren tussen 15 tot 25 jaar samen om na te denken over de toekomst van de stad. Het initiatief komt van de stedelijke denktank Urban Foxes and Brussels Academy, de hub die kennis over Brussel verzamelt en deelt.

De academie startte begin 2022 met een reeks waarin jongeren zich bogen over het thema 'De Stad en ik/wij'. Tijdens die reeks ontwikkelde Academy for Urban Academy een aantal tools, zoals ‘Swipe for Brussels’, een soort Tinder om plekken in de stad te keuren. Met de ‘Urban Podcast Walk’ wandel de luisteraar door de wijk rond het Kanaal en hoor je de verhalen van vijf verschillende personen, waaronder een vastgoedontwikkelaar, een migrant en een tienermeisje.

In de volgende reeks staat het klimaat centraal. De Academy for Urban Action zet opnieuw de deuren open voor jongeren die drie maanden op woensdagnamiddag willen nadenken, kennis uitwisselen en actie ondernemen.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Brussel-Stad, Cultuurnieuws, veiligheid van vrouwen in openbare ruimte

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni