Stad Brussel wil vrouwen meer comfort en veiligheid bieden in openbare ruimte

© GR/BRUZZ
| De motie 'Safe in the City' werd maandagavond unaniem goedgekeurd op de gemeenteraad van de Stad Brussel (archiefbeeld).

Op de gemeenteraad van de stad Brussel is maandag de motie 'Safe in the City' goedgekeurd. Met dit engagement wil het de veiligheid en het welzijn van vrouwen in de openbare ruimte verbeteren en wordt de strijd tegen het grote onveiligheidsgevoel in de straat verdergezet. De motie werd ingediend door oppositieleden Bianca Debaets (CD&V) en David Weytsman (MR) en kwam er in samenwerking met de schepen van Gelijke Kansen Lydia Mutyebele (PS). Ze werd unaniem goedgekeurd.

De stadsinrichting heeft vandaag nog steeds niet genoeg aandacht voor de vrouwelijke gebruiker. Te vaak is de gemiddelde gebruiker van de openbare ruimte nog een man, tussen de 30 en 40 jaar, met een bovengemiddelde koopkracht. De motie beoogt om de verschillen die er nog zijn in het gebruik van de openbare ruimte weg te werken.

"Maatregelen die specifiek ten behoeve van vrouwen doorgevoerd worden, komen onrechtstreeks ook andere doelgroepen ten goede die dezelfde moeilijkheden of ervaringen ondervinden in de publieke ruimte," zo staat te lezen in de motie.

In de tekst zijn meerdere ingrepen opgenomen die vrouwen meer welkom willen heten in de openbare ruimte. Enkele voorbeelden daarvan zijn publieke toiletten voor vrouwen, de vervrouwelijking van de openbare ruimte via namen van straten, pleinen of scholen, maar ook de identificatie en aanpak van gevaarlijke en onveilige zones met slimme verlichting en het aanmoedigen van horecazaken om borstvoeding openlijk toe te laten in hun zaak.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Meer nieuws uit Brussel

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?