KMSK_hal

Kamer keurt juridische basis voor teruggave koloniaal erfgoed goed

© Belga
18/05/2022

De bevoegde Kamercommissie heeft woensdag haar fiat gegeven voor de juridische basis voor de aanpak van de federale regering bij de teruggave van Congolees cultureel erfgoed. Het wetsontwerp daartoe werd in eerste lezing goedgekeurd. Op vraag van N-VA komt er nog een tweede lezing, alvorens de tekst naar de plenaire vergadering verhuist.

Duizenden voorwerpen (kunstwerken, traditionele voorwerpen, wapens, vlaggen, enzovoort) worden bewaard, maar ook bestudeerd en gevaloriseerd in de federale wetenschappelijke instellingen onder de verantwoordelijkheid van de POD Wetenschapsbeleid. Denk daarbij onder meer aan het Koninklijk Museum voor Midden-Afrika, het Koninklijk Instituut voor Natuurwetenschappen en de Koninklijke Musea voor Kunst en Geschiedenis.

Tijdens een bezoek aan de Democratische Republiek Congo in november vorig jaar had staatssecretaris voor Wetenschapsbeleid Thomas Dermine (PS) aangegeven dat België bereid is in samenspraak met de Congolese autoriteiten de teruggave te onderzoeken van alle goederen en kunstwerken uit de koloniale periode die nu in het bezit zijn van federale instellingen. Het wettelijk kader daarvoor lag woensdag dus voor in de Kamer.

N-VA verzette zich tegen de manier van werken van de regering. De Vlaams-nationalisten riepen tevergeefs op de conclusies van de bijzonder commissie naar het koloniaal verleden af te wachten, net als het advies van de commissie Buitenlandse Zaken. Eenzelfde kritiek viel ook te horen bij de MR, die nochtans ook in de meerderheid zit. "De regering maait het gras weg voor de voeten van onze bijzondere commissie," zei Kamerlid Nathalie Gilson.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Brussel , Cultuurnieuws , dekolonisatie , brusselse musea

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni