Koninklijk Circus lokte 140.000 bezoekers in eerste jaar na renovatie

Bekijk ook de afspeellijst: maandag 4 november 2019
Updated: 05-11-2019 - 11:32

Het Koninklijk Circus in Brussel heeft in haar eerste jaar na de renovatie 140.000 bezoekers verwelkomd verspreid over meer dan 100 data met concerten en andere voorstellingen. Dat maakte Brussels burgemeester Philippe Close (PS) samen met schepen van Openbaar Patrimonium Khalid Zian (PS) bekend op een persconferentie.

De stad Brussel werd in 2017 de nieuwe beheerder van het Koninklijk Circus en sloot de concertzaal meteen een volledig jaar voor renovaties. In dat jaar werd de concertzaal conform gemaakt aan de veiligheidsvoorschriften en werden ook de loges en ontvangstruimtes onder handen genomen.

Het houten podium werd wel behouden en dat op aandringen van Arno, zanger en ereburger van de stad Brussel. De grondregie van de stad Brussel investeerde in totaal 5.751.090 euro in de renovaties.

43 procent bezoekers uit Brussel

Het doel van het vernieuwde Koninklijk Circus was om in het eerste jaar een 65 evenementen te organiseren, maar dat werden er uiteindelijk 102 tussen oktober 2018 en oktober 2019. Naast de concerten werden er ook dans- en balletvoorstellingen, shows met stand-upcomedians of familiespektakels.

Van de 140.000 bezoekers is 43 procent afkomstig uit Brussel zelf, maar Vlaanderen en Wallonië is ook goed vertegenwoordigd met elk bijna een kwart van de bezoekers. Bijna 10 procent van de concertgangers kwam uit het buitenland.

(lees verder onder de video)

Paardenstal wordt concertzaal

Close maakte ook bekende dat de voormalige paardenstallen, waar vroeger 110 paarden konden staan, omgevormd zullen worden tot een zaal voor 320 concertgangers. In het Koninklijk Circus werd tot de jaren 90 circusopvoeringen gehouden. In de jaren 70 gebeurde dat zelfs nog met verschillende dieren en daarvoor was er onder het podium een paardenstal met drinkbakken geïnstalleerd.

Die oude paardenstal wordt nu gebruikt voor privéfeesten, maar tegen oktober 2020 moet de niewe concertzaal opengaan voor het publiek. "Ideaal voo kleinere namen of Belgische artiesten. Die kleinere zaal laat ons toe flexibeler te zijn in onze planning, zodat we gaten in de programmatie kunnen opvullen", licht Arnaud Luyckfasseel van het Koninklijk Circus toe.

Voor de herinrichting trekt de stad 600.000 euro uit. In die nieuwe zaal zal in de winter van 2021 ook een nieuw vierdaags muziekfestival het levenslicht zien. Daarvoor zal het Koninklijk Circus de handen in elkaar slaan met de handelaars uit de wijk.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Oproep: Lees of reageer je wel eens op online comments, op nieuwssites of social media? Wil jij bijdragen aan een constructief online debat? Doe dan nu mee met het RHETORiC-onderzoek en ontvang een waardebon. Meer info en inschrijven.

Lees ook

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?