Rondleiding in het gerenoveerde Koninklijk Circus: 'Brussel heeft deze zaal nodig'

Toon Hendrikx
© BRUZZ
18/09/2018

Het heeft heel wat voeten in de aarde gehad, maar dit weekend opent het Koninklijk Circus na meer dan een jaar opnieuw de deuren. Met een gloednieuw podium, nieuwe zitjes en vooral veel verborgen upgrades moet het de meest diverse evenementenzaal van Brussel worden. BRUZZ mocht al even binnenkijken.

In de zomer van 2017 sloot het Koninklijk Circus noodgedwongen de deuren. Na een lange procedureslag tussen de vorige uitbaters van de Botanique en het stadsbestuur, dat de zaal aanvankelijk onder de hoede van het stadsvehikel Brussels Expo wou brengen, besliste de stad uiteindelijk om de zaal helemaal zelf uit te baten.

Maar eerst moest de iconische concertzaal in de Onderrichtsstraat zeker een jaar toe voor renovatie. “De zaal was helemaal niet meer conform de veiligheidsnormen”, zegt de nieuwe directeur Dénis Gerardy. “Dat was dan ook de grootste kost.” Het budget, geschat tussen 5 en 6 miljoen euro, ging voornamelijk naar het vernieuwen van de elektriciteit, extra nooduitgangen en brandveilige deuren.

Nieuwe zitjes en podium

Toch mag ook de bezoeker zich meer aan comfort verwachten. De stoeltjes werden allemaal vervangen, net zoals de vloer en de sanitaire voorzieningen. Er staat ook een gloednieuw, houten podium, al blijft de capaciteit op exact 2030 personen in een zaal die zowel zittend als staand publiek kan ontvangen.

Het licht- en geluidssysteem kreeg een stevige upgrade en ook de kleedkamers backstage werden gerenoveerd. De zaal beschikt voortaan ook over een echte cateringzaal en de gevel werd volledig gezandstraald. Toch werd de look & feel van het Koninklijk Circus behouden, garandeert Gerardy. “De architecten hebben zich geïnspireerd op de kleuren van de renovatie in 1953, namelijk rood, zwart en goud.”

Propvol programma

En dan het belangrijkste: wat mogen cultuurfans verwachten van het Koninklijk Circus 2.0? “Er zijn al heel wat zalen in Brussel met een sterke eigen identiteit, zoals de AB, Flagey of BOZAR. Ik beschouw het Koninklijk Circus eerder als een Music Hall, vergelijkbaar met zalen in het Verenigd Koninkrijk of met de Olympia in Parijs. Het moet de meest diverse zaal van de stad worden, met balletopvoeringen, stand-up comedy, dansvoorstellingen, theater, maar natuurlijk ook rockconcerten”, aldus Gérardy. “Brussel heeft nood aan zo’n multifunctionele zaal.”

De nieuwe directeur kan naar eigen zeggen al meteen rekenen op een 75-tal evenementen voor het nieuwe cultuurseizoen tot juni. Dit weekend krijgen de handelaars uit de buurt, die het laatste jaar erg geleden hebben onder het sluiten van de zaal, de primeur om het nieuwe Koninklijk Circus in te wijden met een buurtfeest en concerten. Op 13 oktober gaat de zaal open voor het grote publiek, met een gospel-concert van Djino Lukala. Dit najaar komen ook nog kleppers zoals Kylie Minogue en Editors langs, al waren die concerten op een mum uitverkocht.

Het volledige programma zou binnenkort te zien moeten zijn op www.koninklijkcircus.brussels, maar die website laat het voorlopig nog even afweten.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: BRUZZ 24, Brussel-Stad, Cultuurnieuws, Koninklijk Circus, Stad Brussel, Philippe Close, concert

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni