Koninklijk Instituut voor Natuurwetenschappen opent dit jaar nieuwe zaal

JP , LG
© BRUZZ
22/01/2020
Ook in:
nl fr

Het Koninklijk Instituut voor Natuurwetenschappen in Brussel (KBIN) opent in de loop van dit jaar een gloednieuwe permanente tentoonstellingszaal met als thema 'Levende Planeet'. De zaal is goed voor 2.000 vierkante meter extra exporuimte, waarmee de totale tentoonstellingsoppervlakte in het museum op 8.000 vierkante meter komt.

'Levende Planeet' bestaat enerzijds uit een eclectische verzameling van opgezette dieren, liefst 850 soorten zullen er worden tentoongesteld. Ze vertegenwoordigen zowat alle klassen en types van dierlijk leven op aarde. Anderzijds zal er veel aandacht worden besteed aan alle mogelijke biotopen waarin het natuurlijke leven op aarde zich afspeelt.

"Bedoeling is een totaalbeeld te krijgen van de biodiversiteit op de planeet," zegt Sophie Boitsios, die het concept voor de permanente tentoonstelling heeft uitgedacht. "In de nieuwe zalen krijg je uitleg over hoe de soorten en levensvormen zich tot elkaar verhouden en hoe ze samenleven. Je krijgt er als bezoeker alle informatie om de problemen waarmee onze aarde te kampen heeft beter te begrijpen."

Interactieve installaties

De nieuwe zalen, twee bovenliggende verdiepingen, zijn gemaakt in de vroegere walviszalen, waar nog het imposante skelet hangt van een blauwe vinvis. Het skelet werd in de jaren tachtig door het dak naar binnen getakeld en is tijdens de hele renovatiewerken ter plekke blijven hangen. Het kreeg een oppoetsbeurt en waar nodig werd het gerestaureerd. In tegenstelling tot de museale setting van de jaren tachtig is nu wel voor daglicht in de zaak gezorgd. In de nieuwe zalen is ruimte gemaakt voor educatieve interactieve installaties, 3D-aanraakmodellen, visuele media en animaties.

Veel van de dieren in de expo zijn afgestofte en gerestaureerde exemplaren uit de bestaande collecties. "Er is voor de expo geen enkel dier moeten sterven", zegt taxidermiste Ellen Carlier. "We hebben niet alleen oude collectiestukken gerestaureerd, maar kregen ook dode dieren van de Antwerpse Zoo en uit revalidatiecentra voor dieren."

In de zalen worden de dieren op een houten sokkel netjes op hun plek geschoven. De opening van het museum was normaal voorzien voor het voorjaar, maar het KBIN houdt het nu voorlopig op 'in de loop van 2020'.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Elsene , Cultuurnieuws , Koninklijk Museum voor Natuurwetenschappen

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni