Een deel van de expositie Poésie Masculine.

Kunstproject 'Poésie Masculine' zet seksuele intimidatie op straat in de verf

SD
13/02/2022

De kunstinstallatie Poésie Masculine moet bezoekers bewust maken van de seksuele intimidatie die vrouwen regelmatig meemaken. De drie kunstenaars, Brusselaars Frédéric Durieu en Gilles de Boncourt en de Franse Nathalie Erin, hopen volgende week in Thurn & Taxis te kunnen exposeren.

‘Mooi kleedje, wil je niet meekomen met mij?’ is een van de opmerkingen die de bezoekers naar het hoofd geslingerd krijgen tijdens de interactieve wandeling door een denkbeeldig donker steegje.

Het 'steegje' is een tunnel van acht meter lang waarin de bezoekers worden lastig gevallen, door middel van geluid en beeld. De installatie interageert ook naargelang de bezoeker beweegt. Op die manier wordt de bezoeker 'gevolgd', zoals vrouwen ook vaak worden gevolgd wanneer ze te maken krijgen met seksuele intimidatie.

Met het kunstproject hopen kunstenaars Frédéric Durieu, Gilles de Boncourt en Nathalie Erin dat bezoekers ervaren “wat vrouwen in hun dagelijkse leven meemaken, bijvoorbeeld onderweg naar school, naar het werk of na het uitgaan”.

“Je komt er eigenlijk binnen in een nachtmerrie,” luidt het. “We hopen dat veel mensen Poésie Masculine zien, dat het bewustzijn creëert en het gedrag van mannen kan veranderen.”

De naam van het project, Poésie Masculine, is ironisch bedoeld, legt kunstenaar Gilles de Boncourt uit. "Het is vaak ook zo dat hoe erger de intimidatie, hoe trotser deze mannen zich vaak voelen. Het geeft hen voldoening, het is een vorm van poëzie voor hen."

Vertalen

Momenteel zijn de vulgaire opmerkingen die werden ingesproken voor de installatie enkel in het Frans te horen, maar de kunstenaars willen die binnenkort ook vertalen naar het Nederlands en het Engels. Om nog meer bewustzijn te creëren willen ze ook samenwerken met scholen.

Nu is het nog wachten op de bevestiging en de financiering van 10.000 euro om volgende week in Thurn & Taxis tentoon te mogen stellen. “We hebben al met verschillende politici gepraat en verwachten dat dit komende week in orde komt.”

De kunstenaars hebben bijna twee jaar gewerkt aan het project. Ze hopen er binnenkort ook mee door Europa te kunnen trekken, “maar dan moeten we de intimidaties eerst naar nog meer talen vertalen”, klinkt het nog.

mock-up_couloir_salon_copie.jpg
Een simulatiebeeld van de kunstinstallatie.

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni