Kunstwereld tekent protest aan tegen beslissing duobaan directeursfunctie KANAL

De raad van bestuur van Stichting KANAL heeft een duo aangesteld als nieuwe artistieke directie van het nieuwe Brusselse museum KANAL - Centre Pompidou. Het gaat om Kasia Redzisz en Bernard Blistène.
© PhotoNews
| De raad van bestuur van Stichting KANAL heeft een duo aangesteld als nieuwe artistieke directie van het nieuwe Brusselse museum KANAL - Centre Pompidou.
© PhotoNews
| De raad van bestuur van Stichting KANAL heeft een duo aangesteld als nieuwe artistieke directie van het nieuwe Brusselse museum KANAL - Centre Pompidou.

In een open brief stellen tientallen mensen uit de kunstwereld aan de kaak dat er twee directeurs zullen komen bij het museum KANAL-Centre Pompidou. KANAL kondigde dinsdag met trots de uitkomst aan van de selectieprocedure voor haar langverwachte artistiek directeur.

“De Raad van Bestuur van de Stichting KANAL koos unaniem voor Kasia Redzisz en Bernard Blistène als de nieuwe artistieke directie van KANAL,” klonk het.

Maar zoals verschillende media berichtten, was de jury eerder verbaasd dat er twee personen werden aangeduid. Met zes tegen vier stemmen koos de jury voor Kasia Redzisz, als enige directeur. Ze is senior curator van Tate Liverpool en internationaal erkend vanwege haar kwaliteiten.

De jury bestond uit vier bestuursleden van KANAL zelf, waaronder de huidige directeur Yves Goldstein en zes internationale culturele professionals. Kasia Redzisz kreeg zes stemmen, terwijl vier stemmen (waaronder die van Goldstein en een ander bestuurslid) naar Bernard Blistène gingen, voormalig directeur van Pompidou Parijs en de officiële bemiddelaar van het contract tussen KANAL Brussel en Pompidou.

"In tegenstelling tot wat eerder naar buiten werd gebracht, heeft de jury wel degelijk een duidelijke keuze gemaakt. De duobaan is niet door de jury op tafel gelegd en belist door Goldstein zelf, die het voorlegde aan het bestuur, dat uiteindelijk volgde en akkoord ging," klinkt het in de brief.

"In een onverwachte wending heeft Goldstein zijn Raad van Bestuur voorgesteld om de beslissing van de internationale jury terzijde te schuiven en op het laatste moment Bernard Blistène, een medewerker van het eerste uur, mee aan het hoofd van het artistieke team te zetten," zo beargumenteerden de briefschrijvers. Goldstein zelf was niet bereikbaar voor commentaar.

Groen-politica Lotte Stoops is één van de ondertekenaars van de brief. Ze zal vrijdag in het Brussels parlement een actuavraag stellen over deze kwestie. “Hoe is het proces verlopen?” wil ze weten. "Waarom lag de kwestie van de duo-job voordat de jury werd uitgenodigd nog niet op tafel?"

Meer nieuws uit Brussel

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?