| Nicole Kanda, een ontwerpster en kunstliefhebster. Ze is mede-curator van deze expositie.

Leer meer over de Angolese cultuur en vrouwelijkheid in een nieuwe tentoonstelling

Glodie Mungaba
© BRUZZ
02/12/2022

Momenteel loopt in Brussel de expositie 'Angola. Restitutie van identiteiten: vrouwelijkheid, macht en koningschap'. Deze tentoonstelling dompelt het publiek onder in de geschiedenis van Angola. Het toont een combinatie van klassieke kunst van verschillende Angolese volkeren.

De tentoonstelling kadert in de 10de top van de Organisatie van staten in Afrika, het Caribisch gebied en de Stille Oceaan (OACPS). Het AfricaMuseum is met 14 stukken ook aanwezig op deze tentoonstelling.

Kracht van vrouwen

Het project is een initiatief van de Brusselse Nicole Kanda, een ontwerpster en kunstliefhebster. Ze is mede-curator van deze expositie. Kanda is ook van Angolese afkomst en wil graag sterke banden bevorderen tussen de OACPS en Afro-afstammelingen in België en de rest van de wereld. "Mijn partners en ik zijn verheugd over dit belangrijke partnerschap", zegt Kanda. "Het is een manier om de rijkdom van ons land te waarderen. Dit is één van de vele stukken cultureel erfgoed van de lidstaten van deze organisatie".

Het thema toont ook de kracht van vrouwen in Angola in heden en verleden, zoals Ana de Sousa Nzinga Mbande, koningin van de koninkrijken Ndongo en Matamba in het huidige Angola. Maar ook de profetes Dona Beatriz Kimpa Vita. Beide zijn nationale symbolen van het lange verzet tijdens de Portugese aanval.

Nieuwe trots

Om deze tentoonstelling te realiseren, deed Kanda een beroep op de expertise van Patricio Batsikama, hoogleraar kunstgeschiedenis aan de Agosthino Neto Universiteit in Luanda, Angola en de Belgische scenograaf Aurélie Booremans.

'Angola, Restitutie van identiteiten: vrouwelijkheid, macht en koningschap' illustreert ook de essentiële rol die cultuur speelt in het behoud van sociale verbondenheid.

"Deze expo is een uitstekende gelegenheid om het Belgische publiek, en zeker ook Afro-Belgische jongeren in Brussel, kennis te laten maken met de geschiedenis van Angola en het oude Koninkrijk Kongo", legt Nadia Nsayi, medewerkster van het AfricaMuseum uit. "Ik ben ervan overtuigd dat meer kennis over deze geschiedenis kan bijdragen tot een nieuwe trots op de Afrikaanse cultuur."

dfe68446-3133577315173235901251464349457807022182856n.jpg

| Angola, Restitutie van identiteiten: vrouwelijkheid, macht en koningschap', is het thema van deze tentoonstelling.

Bewaarde kunstwerken

Karel Velle, die na het vertrek van Guido Gryseels de functie van directeur-generaal van het AfricaMuseum op zich neemt, belooft een verrijkende tentoonstelling en enkele leuke verrassingen. "Dankzij deze expositie kunnen wij het publiek 14 bewaarde kunstwerken uit het museum voorstellen, alsook rondleidingen en culturele activiteiten rond de geschiedenis van Angola".

Angola, Restitutie van identiteiten: vrouwelijkheid, macht en koningschap'
tot 14/12
Alle informatie hier over de inschrijving
Waterleidingsstraat 118
Zetel van OACPS

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni