Legermuseum haalt 'verdacht' nazikostuum schoonbroer Hitler tijdelijk weg

© JC
| Het Legermuseum.

Het Legermuseum in het Jubelpark heeft het uniform van Hitlers schoonbroer Hermann Fegelein tijdelijk uit de tentoonstelling gehaald. Onderzoek moet eerst uitwijzen of het kostuum echt is of niet.

Afgelopen weekend schreef De Morgen dat het kostuum mogelijk vals zou zijn. Een gepensioneerde medewerker van het Legermuseum vindt het stuk, dat 24.000 euro kostte, "verdacht". Volgens de ex-medewerker is niet bekend welke weg het uniform na de oorlog heeft afgelegd. Hij diende daarom een klacht in bij de International Council of Museums, een koepelorganisatie die vanuit Parijs toezicht houdt op de werking van musea.

De uniformjas van Fegelein, de schoonbroer van Hitler, wordt sinds 2019 tentoongesteld in het Legermuseum. Het gaat om een grijs exemplaar, met eikenbladeren op de kraag. De jas is één van de blikvangers van de expo Oorlog Bezetting Bevrijding, opgebouwd naar aanleiding van de 75ste verjaardag van de bevrijding van ons land.

Het Nieuwsblad schrijft nu dat het uniform tijdelijk uit de tentoonstelling gehaald is. “We zijn zelf overtuigd van de authenticiteit maar we willen het zeker weten en hebben het pak naar het NICC gestuurd, Het Nationaal Instituut voor Criminalistiek en Criminologie, met wie we al jaren samenwerken,” zegt Natasja Peeters, diensthoofd collecties van het Legermuseum aan de krant. “Het instituut gaat het pak nu onderzoeken om uitsluitsel te geven over de herkomst.”

Legermuseum
© rr
| Dit bord hangt momenteel in de tentoonstelling.
Lees meer over

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?