Uniform schoonbroer Hitler in Legermuseum mogelijk vals

© JC

In het Koninklijk Legermuseum (KLM) hangt de uniformjas van naziofficier Hermann Fegelein, de schoonbroer van Adolf Hitler. Maar de jas, die een slordige 24.000 euro heeft gekost op een veiling, is mogelijk vals. Dat meldt De Morgen.

In het Legermuseum in Brussel wordt de uniformjas van Fegelein, de schoonbroer van Hitler, sinds 2019 tentoongesteld. Het gaat om een grijs exemplaar, met eikenbladeren op de kraag. De jas is één van de blikvangers van de expo Oorlog Bezetting Bevrijding, opgebouwd naar aanleiding van de 75ste verjaardag van de bevrijding van ons land. Alleen: de uniformjas is mogelijk vals. Dat schrijft de krant De Morgen zaterdag.

Geen track record

Een gepensioneerd medewerker van het Legermuseum heeft begin deze maand een klacht ingediend bij de International Council of Museums, een koepelorganisatie die vanuit Parijs toezicht houdt op de werking van musea. De man heeft ook een dossier ingediend bij justitie.

“De uniformvest van Fegelein werd in mei 2012 aangeboden bij veilinghuis Hermann Historica in München”, noteert de oud-medewerker in zijn dossier, dat De Morgen heeft ingekeken. De jas werd volgens hem verkocht zonder track record: de weg die de jas heeft afgelegd tussen de oorlog en nu. “Zonder track record is zo’n stuk verdacht”, klinkt het, “aangezien er enorme sommen geld worden verdiend met vervalsingen van erfgoed uit de periode van het Derde Rijk.” Toch zette het Legermuseum door:

'Wél authentiek'

“Het KLM onderzocht de tuniek niet vooraf, maar won de bieding op het stuk voor 24.000 euro – zonder btw, veilingkosten, verzekering en transportkosten. In totaal bedroegen de kosten van de uniformvest 32.000 euro,” aldus de gepensioneerd medewerker.

De leiding van het Legermuseum reageert kort dat “het uniform wél authentiek is”. “Verder wachten we het onderzoek af”, laat directeur Michel Jaupart weten.

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?