Regie der Gebouwen

| De Luchtvaarthal van het Legermuseum in het Jubelpark

Gevels aan de Luchtvaarthal van het Legermuseum worden gerenoveerd

© BRUZZ
06/05/2024

Vandaag start de eerste fase van de gevelrenovatie van de Luchtvaarthal van het Legermuseum in het Jubelpark. De Regie der Gebouwen pakt roestvorming aan van de metalen structuren van het gebouw en zorgt tegelijk voor een betere isolatie.

Bij de eerste fase worden de noord- en oostgevel aangepakt en ook delen van de westgevel. De voorgevel van de luchtvaarthal werd in 2013 al gerenoveerd. Concreet gaat het bij deze fase om het reinigen van de gevels, het restaureren van het metselwerk en houten schrijnwerk en de Regie gaat het metalen buitenschrijnwerk en glas demonteren en vervangen.

De eerste fase loopt tot 2025 en kost zo’n 3,4 miljoen euro. Daarna volgen nog renovaties aan de gevels van Autoworld, dat tegenover het Legermuseum ligt, en ook aan de monumentale triomfboog zelf. Alle gevels moeten uiteindelijk tegen 2027 vernieuwd zijn. Deze zomer moet ook de renovatie van de daken van de Jubelparkmusea afgerond worden. Die is al sinds 2018 bezig.

Ecologische voetafdruk

De vernieuwing van de gevels en de daken samen moet de ecologische voetafdruk van de musea verbeteren. Als alles is afgerond zouden de musea 20 tot 30 procent minder energie moeten verbruiken voor verwarming, ventilatie en klimaatregeling. "We zijn vastberaden te bewijzen dat het mogelijk is het behoud van onze historische monumenten te verzoenen met de bescherming van het milieu,” zo laat Federaal staatssecretaris voor de Regie der Gebouwen Mathieu Michel (MR) weten in een persbericht.

Tijdens de gevelrenovatie blijft de Luchtvaarthal gewoon open voor museumbezoekers.

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni