Lifetime Achievement Award voor Vaya Con Dios op MIA's

© Belga
25/11/2022

De Belgische popgroep Vaya Con Dios krijgt een Lifetime Achievement Award op de vijftiende editie van de Music Industry Awards (MIA's), op 26 januari. De groep wordt zo geëerd voor 'haar indrukwekkende parcours en oeuvre', kondigt VRT, die de MIA's organiseert samen met VI.BE, aan. Als laatste originele lid van de groep zal Dani Klein de onderscheiding in ontvangst nemen tijdens de liveshow in januari.

De popgroep is bij toeval ontstaan. De twee bevriende muzikanten Dirk Schoufs en Willy Lambregt kregen de vraag om sfeermuziek te maken voor de opening van een nieuwe winkel. Zij nemen de in Brussel geboren Dani Klein mee.

Het experiment beviel hen, waarna ze eigen nummers beginnen te maken. Na enkele dagen nemen ze al een demo op, met 'Just a friend of mine'. Hun geluid verenigt Amerikaanse jukeboxhits, Frans chanson, soul, blues en gipsy swing, aldus de VRT.

Willy Lambregt moest uiteindelijk kiezen tussen Vaya Con Dios en The Scabs, waar hij als Willy Willy bekend staat. Hij koos voor The Scabs. Dani en Dirk gingen voort en scoorden Europese hits met 'Puerto Rico', 'Don't cry for Louie', 'Nah neh nah' en 'What's a woman'.

In 1990 komt een einde aan de liefde en de samenwerking tussen Dani en Dirk. Hij overlijdt kort na de breuk. Dani gaat alleen verder in wat de grootste succesperiode voor de groep wordt. In 2014 valt dan het slot, met grote concerten in de Lotto Arena en Vorst Nationaal. Dit jaar kwam ook nog het album 'What's a woman?' uit, waarin Klein het mooiste van de groep brengt met pianobegeleiding.

"Vaya Con Dios is als een van de enige Belgische namen zo nadrukkelijk, zo lang en zo breed aanwezig geweest op het internationale plan", aldus de VRT. "Donderdag 26 januari wordt de groep dan ook gehuldigd met een Lifetime Achievement Award op de MIA's." De genomineerden voor de MIA's worden op 30 november bekendgemaakt.

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie