© rv | Een simulatiebeeld van het nieuwe werk.

Meteen protest tegen kunstwerk ter ere van Annie Cordy

JP
© BRUZZ
14/02/2022

Een nieuw werk van de Brusselse kunstenares Amandine Levy is gekozen om het fresco te vervangen van Annie Cordy in het gelijknamige park in Laken. Tot onvrede van een buurtbewoner, die in beroep gaat tegen de stemming die 'ondemocratisch' zou zijn verlopen.

Om een eerbetoon aan de overleden zangeres in stand te houden, wilde de stad een nieuw kunstwerk oprichten ter ere van Annie Cordy. Verschillende projecten werden aan een stemming onderworpen en eind vorige week maakte de schepen van Cultuur, Delphine Houba (PS), de winnaar bekend: Amandine Levy (Lesay).

Het door de Brusselse kunstenares voorgestelde fresco is gebaseerd op het beroemde lied ‘Tata Yoyo’. Het toont Annie Cordy met een hoed en in kleurrijke sfeer. Ook te zien zijn vogels, Christus de Verlosser uit Rio de Janeiro, het Atonium en een Belgische vlag.

Dit nieuwe fresco kan niet ieders goedkeuring wegdragen. Les Amis du Parvis, die de stemming als "ondemocratisch" bestempelden, pleiten al enige tijd voor het behoud van de bestaande muurschildering. “Dit laten we niet gebeuren", zegt woordvoerder Cedric Dartois aan La Dernière Heure. Hij stelt dat niet iedereen een kans heeft gehad om te stemmen, omdat de stemming digitaal gebeurde.

"De Raad van State is ingeschakeld," bevestigt Dartois ook aan BRUZZ. Het gaat hem niet enkel om de muurschildering. "Het dossier over de muurschildering van Annie Cordy moet geanalyseerd worden in verband met het toekomstige project om het park te renoveren. Het is de bedoeling een enorme stadskas te bouwen voor de landbouwproductie. En daarvoor moet het witte gebouwtje met het fresco weg, en dus ook de muurschildering."

“We hebben meerdere keren samengezeten met de tegenstanders van het project en hen uitgelegd dat het niet mogelijk is om de muur te behouden", klinkt het op het kabinet van bevoegd schepen Delphine Houba (PS). "We weten dat de verdwijning van de muurschildering veel emoties oproept en net daarom hebben we het nieuwe, duurzame alternatief voorgesteld."

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Laken, Cultuurnieuws, muurschildering, Annie Cordy

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie