Brussel brengt hulde aan cineaste Chantal Akerman met fresco en straatnaam

MVDH
29/09/2023

Vrijdagmiddag huldigt Stad Brussel een nieuwe muurschildering in ter ere van de filmregisseuse Chantal Akerman, bekend van onder meer het bekroonde Jeanne Dielman, 23 quai du Commerce, 1080 Bruxelles. In één adem wordt ook de centrale berm van de Handelskaai naar haar vernoemd.

De nieuwe fresco, een werk van de Spaanse schilderes Alba Fabre Sacristán, bevindt zich op de hoek van de Schuitenkaai en de Sint-Andriesstraat. Niet toevallig, want de afbeelding toont een scène uit de legendarische film Jeanne Dielman, 23, quai du Commerce, 1080 Bruxelles.

Die verwijst – in tegenstelling tot wat de titel doet vermoeden – naar de Handelskaai langs de kanaalzijde van Stad Brussel. “De gelegenheid was te mooi om deze referentie niet te benutten en één van de meest getalenteerde filmmakers aller tijden op deze manier te eren”, verklaart schepen voor Openbare Ruimte Anaïs Maes, (one.brussels-Vooruit).

In Jeanne Dielman (1975) portreteerde de toen 25-jarige Akerman tot in de kleinste details het leven van een Brusselse weduwe en prostituee. Het is een meer dan drie uur durende, beklijvende film over thema’s als alledaagsheid, eenzaamheid en geweld. Vorig jaar werd hij uitgeroepen tot beste film aller tijden door het gezaghebbende British Film Institute magazine.

Ook daarnaast echter drukte Akerman haar stempel op de filmwereld met talloze invloedrijke films en documentaires en staat ze bekend als pionier van de moderne feministische cinema. De cineaste werd geboren in Brussel, maar woonde bijna haar hele leven in Parijs. In 2015 overleed ze op 65-jarige leeftijd door zelfdoding.

Dreef

Naast een muurschildering van haar film eert Brussel Akerman vrijdag ook met een eigen straatnaam. De aanliggende centrale berm van de Handelskaai wordt namelijk omgedoopt tot de Chantal Akermandreef. Een beleidskeuze die ook kadert binnen het doel van de Stad Brussel om meer vrouwennamen op te nemen in de openbare ruimte.

Filmliefhebbers bij wie de nieuwe muurschildering en straatnaam alvast interesse opwekken voor het verdere leven en oeuvre van Akerman, kunnen binnenkort terecht in Bozar. Het kunstencentrum zal volgend jaar een grote tentoonstelling aan haar wijden. Daarnaast zal je in de lente van 2024 ook in Cinematek een volledige overzichtstentoonstelling van haar werk kunnen bewonderen.

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni