Jeanne Dielman, 23, quai du Commerce, 1080 Bruxelles van Chantal Akerman is volgens meer dan 1.600 filmcritici en -kenners ‘the greatest film of all time’. Dat maakte het British Film Institute bekend.

Elke tien jaar organiseert het British Film Institute een poll bij meer dan 1.600 filmcritici en -kenners van ‘the greatest film of all time’. Dit jaar komt Jeanne Dielman, 23, quai du Commerce, 1080 Bruxelles van Chantal Akerman als winnaar uit de bus. De Belgische regisseur maakte de film in 1975. Bij de vorige editie stond de film op plaats 35. Het is voor het eerst dat een vrouwelijke regisseur op nummer één staat in de lijst, schrijft De Morgen.

Plaats twee en drie gaan dit jaar naar Vertigo van Alfred Hitchcock en Citizen Kane van Orson Welles, gevolgd door Tokyo Story van Ozu Yasujiro en In the Mood for Love van Wong Kar Wai.

Regisseuse Chantal Akerman in haar jonge jaren

| Regisseuse Chantal Akerman in haar jonge jaren.

Jeanne Dielman, 23, quai du Commerce, 1080 Bruxelles is de bekendste film van de in 2015 overleden cineaste Chantal Akerman. De drie uur en twintig minuten durende film uit 1975 toont drie dagen uit het leven van Jeanne Dielman die haar rol als huisvrouw en moeder voor haar tienerzoon Sylvain vervult. Om rond te komen, prostitueert ze zich. De nadruk ligt op de heel gewone activiteiten die Jeanne uitvoert.

Volgens critici is het "een baanbrekende feministische film". Dat de film nu bovenaan de lijst staat is "symbolisch voor een betere vertegenwoordiging van vrouwelijke filmmakers in de top 100." Dat zegt Mike Williams, redacteur bij Sight and Sound, het maandelijks filmmagazine van het BFI.

"Hoewel het geweldig is dat eerdere winnaars Vertigo en Citizen Kane de top drie compleet maken, herinnert het succes van Jeanne Dielman ons eraan dat er nog een wereld aan ondergewaardeerde en te weinig geziene juweeltjes te ontdekken valt, en dat het belang van repertoirebioscopen en distributeurs van home entertainment niet kan worden overschat in hun voortdurende aandacht voor films die gezien moeten worden", zegt Williams.

Een nieuw publiek

"Gezien de status van de poll zal de film een nieuw publiek aantrekken, dat in de eerste plaats nieuwsgierig is naar deze nieuwste toevoeging aan de lijst van grote films uit de filmgeschiedenis. geschiedenis; en vervolgens geboeid door de buitengewoon gedurfde cinema van een grote vrouwelijke regisseur", zegt professor Filmstudies Laura Mulvey (Universiteit van Londen).

Ook Cinematek is enthousiast. "Sinds vijf jaar zijn we de films van Akermans beginnen digitaliseren, zodat ze terug in de nu digitale bioscopen en ook op streamingplatforms getoond kunnen worden en dus toegankelijk zijn voor een breed publiek", zegt Johan Vreys van Cinematek. Zo kan je Jeanne Dielman, 23, quai du Commerce, 1080 Bruxelles bekijken op onder andere avilafilm.be, lacinetek.com en sooner.be.

Al raadt Vreys wel aan om de film in de cinema te kijken voor de beste ervaring. Cinematek heeft alvast twee vertoningen gepland op 4 en 15 januari. Tot en met 15 januari loopt bovendien een tentoonstelling in Bozar waarin scènes uit de film gebruikt worden.

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni