Nieuwe straat vernoemd naar vermoorde Nigeriaanse sekswerker

MVDH
16/06/2023

Tussen de Aken- en Willebroekkaai, vlakbij de Suzan Danielbrug, werd recent een nieuwe straat opgeleverd. De Stad Brussel besloot die te vernoemen naar Eunice Osayande, een Nigeriaanse sekswerker die in 2018 brutaal vermoord werd achter het Noordstation. Vandaag werd de straat ingehuldigd met een serene ceremonie.

Het levensverhaal van Eunice Osayande is er een dat aankomt als een mokerslag. Na via een smokkelbende langs Italië in Brussel terecht te zijn gekomen, werd de jonge vrouw in de prostitutie gedwongen en moest ze haar pooiers 45.000 euro voor de smokkel en een wekelijkse huur betalen. Samen met enkele andere slachtoffers werd ze vervolgens ondergebracht in een smerig appartement.

b0f789e3-euniceosayande3.jpg

In de nacht van 4 op 5 juni 2018 steekt een 17 jarige man haar met 17 messteken neer. De dader werd veroordeeld tot een gevangenisstraf van 25 jaar waarna ook de smokkelbende werd opgerold. De vier daders kregen tussen de 33 maanden en 4 jaar celstraf.

Witte roos

Eunice Osayande is er niet meer, maar met de naar haar vernoemde straat wil de Stad Brussel nu blijvend aandacht vestigen op alle vrouwen die het slachtoffer werden van mensenhandel, seksueel geweld en femicide.

“De Stad Brussel is al een tijdje bezig met het vervrouwelijken van de Brusselse straatnamen, maar tot nu werd steeds gekozen voor vrouwen met een uitzonderlijk talent of een opvallende verwezenlijking”, aldus schepen Ans Persoons (One.brussels-Vooruit). “Inclusief feminisme gaat echter over de rechten en de strijd van alle vrouwen, ook en vooral van de meest kwetsbare.”

Daar sluit schepen Lydia Ngoi Mutyebele (PS) zich bij aan. “Deze naamgeving vervult dus een dubbele rol: de nagedachtenis én de sensibilisering voor de strijd tegen de onveiligheid die vrouwen nog al te vaak voelen”.

Ook verschillende organisaties die het opnemen voor sekswerkers en strijden tegen mensenhandel, namen vrijdag het woord tijdens de inhuldiging. De deelnemers ontvingen elk een witte roos, symbool voor de hoop, die werd neergelegd aan het nieuwe straatnaambordje.

witte mars

| Een twintigtal collega's van Eunice trekt tijdens een witte mars in 2018 naar de straat waar de Nigeriaanse sekswerker werd vermoord.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Brussel-Stad, Samenleving, Eunice Osayande, straatnaam, femicide

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni