MIMA blaast bokssessie met politiemensen af na ‘bedreigingen’

JP
© BRUZZ
05/04/2023

Het MIMA heeft een bokswedstrijd tussen politiemensen en jongeren uit de buurt geannuleerd. Daarmee geeft het museum gehoor aan de vraag van activisten. Het gaat om een evenement dat aansluit bij de expositie ‘Local Heroes.’

"Als reactie op de spanningen op sociale media, heeft het MIMA museum op woensdag 5 april beslist het evenement ‘Politie en buurt’ van donderdag 6 april te annuleren." Dat schrijft het museum op zijn website.

Het museum hoopt dat met die beslissing een einde komt aan de 'bedreigingen' die tegen het museum en de artistieke directie zijn geuit. De bedreigingen kwamen uit meerdere hoeken, maar het MIMA heeft geen klacht neergelegd bij de politie. Volgens curator Raphaël Cruyt is er een misverstand ontstaan over de motieven van het museum.

Het activistische collectief Justice4Mawda was van mening dat het museum de politie niet kon uitnodigen zonder het te hebben over politiegeweld. Volgens hen zou het "spektakel" de tegenstellingen tussen de politie en de buurt nog vergroten. Ook vinden ze het "onfatsoenlijk" om te doen alsof de tegenstanders op gelijke voet zouden staan in de ring.

Het museum reageert dat het in het verleden al bewezen heeft dat het tegen alle vormen van geweld en discriminatie is. Het evenement wilde net de wederzijdse vooroordelen kunnen overwinnen door een informele en sportieve ontmoeting tussen politiemensen en jongeren uit de buurt.

Het idee voor het evenement kwam van Mohammed Idrissi van BBA (Brussels Boxing Academy) en van curator Raphaël Cruyt van MIMA. Het evenement sluit aan bij de tentoonstelling ‘Local Heroes’. "We zetten onze missie voort, door te wijzen op wat ons verenigt in een geest van openheid en broederschap," klinkt het tot slot. "Hopelijk zal dat bijdragen in de strijd tegen alle vormen van geweld."

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni