Minstens vier Brusselse bioscopen blijven zondag open

SDS
© BRUZZ
23/12/2021
Updated: 23/12/2021 19.38u

Ook in Brussel hebben al minstens vier bioscopen donderdag aangekondigd dat ze zondag niet dicht zullen blijven, zoals de overheid hun heeft opgelegd. Ook enkele Waalse cinema's kondigden dat aan. "We begrijpen niet waarom wij moeten sluiten als kerstmarkten en cafés open kunnen blijven. Ook de experts vroegen dit niet."

"Het vertrouwen is gebroken", zeggen Cinéma Galeries, Cinéma Palace, Kinograph en Vendôme in een gezamenlijk standpunt met de bioscopen Quai 10 et Grignoux uit Luik, Namen en Charleroi. De onafhankelijke bioscopen hopen dat nog andere zich bij hen zullen aansluiten.

"Wij worden geconfronteerd met een maatregel die wij niet meer begrijpen, met een keuze die door niets wordt gerechtvaardigd. We zijn overtuigd en gesterkt door talloze studies om ons publiek een gezonde en veilige omgeving te bieden en door de standpunten van deskundigen die deze beslissing eveneens ondoeltreffend vinden. Daarom hebben wij besloten ook na 26 december open te blijven."

White Cinema in shoppingcentrum Docks heeft de knoop nog niet doorgehakt. "Als we alleen in een gebouw zaten, zouden we openblijven," zegt een medewerkster. "Maar we zitten in het winkelcentrum en we moeten dus ook de mogelijke gevolgen voor de andere winkels meewegen."

Gevolgen burgerlijke ongehoorzaamheid

De deelnemende bioscopen zijn momenteel druk bezig om bekende namen uit de Belgische filmwereld te contacteren, om hun te vragen zondag morele steun te komen bieden.

Wat de mogelijke consequenties van deze burgerlijke ongehoorzaamheid kunnen zijn weet Noëmie Meert, de woordvoerster van Cinéma Palace, nog niet. "We denken niet dat de politie zal opdagen, maar zeker zijn we niet dat we zondag ook echt de deuren kunnen openen. We denken wel dat we mogelijk een boete krijgen."

Meert hoopt net als de andere bioscopen ook op massale steun van het publiek. "We hebben de afgelopen dagen al bijzonder veel e-mails met steunbetuigingen ontvangen. Het is ook heel druk in de bioscoop vandaag. Er zijn veel mensen die zelfs al kaartjes hebben gekocht voor meerdere voorstellingen de komende dagen, van allemaal films die ze nog wilden zien." Ook aan UGC De Brouckère merkte een BRUZZ-reporter eerder donderdag een enorm lange rij.

"Wij dringen er bij de politieke autoriteiten op aan deze inadequate beslissing terug te dringen," zeggen de rebellerende arthouse-cinema's. "Al meer dan 80 jaar is het onze taak om licht in de duisternis te brengen. Wij blijven dus ons publiek in alle veiligheid in onze filmzalen ontvangen."

lange_rij_aan_ugc.jpg

| Een lange rij wachtenden om bioscoop UGC De Brouckère binnen te raken donderdag

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Cultuurnieuws , Film , bioscopen , Cinéma Vendôme , Cinema Palace , Cinema Galeries , kinograph , coronamaatregelen , overlegcomité 22 december

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni