Campagnebeeld voor de museumnocturnes van 2021, een illustratie van twee ogen met wijde pupil

| Campagnebeeld voor de museumnocturnes van 2021

Museumnocturnes keren terug 'voor licht in de duisternis'

TG
© BRUZZ - Belga
08/04/2021

Vanaf 22 april zijn er opnieuw avondbezoeken of nocturnes in de Brusselse musea. Deze twintigste editie van het evenement had eigenlijk vorig jaar moeten plaatsvinden, maar door de coronacrisis gingen de nocturnes toen niet door. Met een vereenvoudigd programma willen 54 musea nu "een beetje licht in de duisternis brengen".

Er zijn van 22 april tot en met 10 juni avondbezoeken in 54 musea in Brussel, steeds op donderdag. Het initiatief van de vzw Brussels Museums heeft een exclusief en vereenvoudigd programma ten opzichte van vorige edities. Dat was nodig door de coronacrisis en de geldende gezondheidsmaatregelen.

De musea focussen op hun kernactiviteit met gidsen die per bubbel uitleg zullen geven over de werken. Er zijn ook bezoeken achter de schermen mogelijk, om kennis te maken met de verschillende museumberoepen. Er is een programma voor kinderen tot 12 jaar, en er zijn buitenactiviteiten om de buurten rond de musea te verkennen.

Vier debutanten

In het Museum van de Nationale Bank staat bijvoorbeeld een 'escape game' op het programma om de kluis te openen, en tussen het Museum voor Kunst en Geschiedenis en het Legermuseum in het Jubelpark kun je een geheime gang ontdekken die de twee musea verbindt via de triomfboog.

Met 54 deelnemende musea is het programma wat beperkter dan voor de coronacrisis (72 musea in 2019). Toch nemen er instellingen voor de eerste keer deel: BELEXPO, het MigratieMuseumMigration in Molenbeek, Geopolis en ISELP. Het Wiertzmuseum gaat voor het eerst sinds het begin van de coronacrisis opnieuw open.

De activiteiten houden rekening met de avondklok en eindigen om 21 uur (tenzij de maatregel aangepast wordt). Reserveren is verplicht.

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni