| Het geboortetafereel voor het overschilderd werd.

Muurschildering Bonom moet wijken voor nieuwe street art

FDK
© BRUZZ
14/04/2021

De muurschildering boven de Carrefour op de Vismarkt is verdwenen. Voor het online festival Balkan Trafik wordt er een nieuw streetartkunstwerk overheen geschilderd.

Wie de metrohalte Sint-Katelijne buitenstapt richting de Anspachfontein, zal dat voortaan doen zonder het zicht op een babyhoofd aan de rechterkant van de straat. De muurschildering werd eerder deze week overschilderd om plaats te maken voor een nieuw kunstwerk in het kader van de vijftiende editie van Balkan Trafik-Festival. Dat gaat door van 21 tot 26 april via een reeks online tentoonstellingen en debatten van Zuidoost-Europese artiesten.

Fresco vismarkt overschilderd april

| Het kunstwerk werd deze week al overschilderd.

Volgens de Cel Streetart van de Stad Brussel plaatste de anonieme artiest het werk zes jaar geleden op illegale wijze. “Zowel de mede-eigenaars van het gebouw als enkele buurtbewoners wilden de muurschildering al een tijdje weg. Ze zijn blij dat er iets anders in de plaats komt”, aldus de Stad.

Bonom of niet?

Afgelopen week kregen buurtbewoners een brief in de bus over de nieuwe streetart. Inwoonster Frédérique Honoré ging naar eigen zeggen meteen ter plekke kijken om welk gebouw het ging. “Er stond dat het nieuwe werk er in de tweede helft van april zou komen, maar ik zag dat ze al bezig waren aan de zijgevel.”

Volgens Honoré gaat het om een werk van Bonom, de artiestennaam van Brussels kunstenaar Vincent Glowinski, dat de buurtbewoners net nauw aan het hart ligt. “Het representeerde de geboorte van zijn zoon. Ik vind het jammer dat het ene werk plaats moet maken voor het andere. Kon de Stad hier geen andere locatie voor vinden?” De cel Streetart van de Stad daarentegen meent dat het niet om een werk van Glowinski gaat. “We zijn het niet zeker, maar geloven eerder van niet.” Bonom zelf was niet bereikbaar voor commentaar. (Lees verder onder de foto's)

muurschildering vismarkt voor en na april 2021 plan b

| In een Facebookpost geeft Plan B Bruxelles/Brussel een overzicht van de schilderwerken.

Kenner Björn Van Poucke, curator van het streetartfestival The Crystal Ship, is "honderd procent" zeker dat Honoré het bij het rechte eind heeft: “Dat geeft de manier van schilderen en het kleurengebruik weg. Het past ook in zijn serie van seksueel getint werk. Al zullen Bonom zelf of de Stad dat niet toegeven.” Volgens Van Poucke is de stad bij klachten over illegale graffiti of streetart verplicht om de façade te herstellen.

Het nieuwe werk zal gemaakt worden door de Kroatische artieste Jadranka Lackovic en wordt ingewijd op 23 april om 9.30 uur.

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni