© KH
Awel merci

Twee seksueel getinte muurschilderingen opgedoken

© BRUZZ
20/09/2016

In Brussel-Stad en Sint-Gillis zijn twee opvallende muurschilderingen opgedoken. De ene toont een mannelijk geslachtsdeel, op de andere zijn zelfs twee geslachtsorganen in volle actie te zien. Wie erachter zit is niet bekend, maar de stijl doet denken aan graffitikunstenaar Bonom.

De penis is te zien aan de Bareel in Sint-Gillis. Het is een opvallend groot exemplaar, die werd gespot op de Facebookgroep I love Saint-Gilles - I love Sint-Gillis. De reacties zijn uiteenlopend: sommigen vinden de tekening ongepast, anderen zien er de humor er wel van in. “Raar dat het vooral de meisjes zijn die deze artistieke tussenkomst wel kunnen smaken”, schrijft iemand.

In politieke kringen kan de tekening niet meteen op bijval rekenen. De partij CDH wil het kunstwerk ter sprake brengen op de gemeenteraad. “Dit is misplaatst en hoort niet thuis aan de Bareel van Sint-Gillis”, zegt gemeenteraadslid Vincent Henderick. Recht tegenover de muur is een katholieke school, l’Institut des Filles de Marie.

Ook in Brussel-Stad is een pornografische muurschildering opgedoken. Het werk is te zien in de Visverkopersstraat, en toont een nogal expliciete seksuele close-up.

© SAH

De verdenking voor beide werken valt vrijwel meteen op Bonom, het pseudoniem van kunstenaar Vincent Glowinski. Dat is niet verwonderlijk, want hij was eerder al verantwoordelijk voor andere expliciete tekeningen, zoals die van een masturberende vrouw aan het Stefaniaplein.

Op de website van RTBF ontkent Bonom dat hij de auteur is en vraagt hij om uit het verhaal gehouden te worden. Street-art specialist Adrien Grimmeau wil zich er niet over uitspreken, maar is wel onder de indruk. “Het is zo mysterieus: hoe kan je zoiets ongemerkt tekenen? Je moet het al ’s nachts doen, maar dan nog is het niet zonder risico, want er passeert toch altijd wel iemand.

Is het een werk van Bonom? Oordeel zelf aan de hand van oude tekeningen van de man.

Aan het Stefaniaplein

Man aan de Hallepoort

© Johan Van den Bosch

Muurschilderingen in Brussel

Op veel Brusselse muren prijken vaak controversiële, bijzondere, spraakmakende muurschilderingen.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Samenleving, Muurschilderingen in Brussel

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie