Gatz over muurtekening: 'Gaan we Caravaggio ook verbieden?'

22/01/2017

Vlaams minister van Cultuur en Brussel Sven Gatz (Open VLD) kant zich resoluut tegen de verwijdering van de nieuwe muurtekening aan de Vlaamsepoort. Onder meer schepen Ans Persoons (SP.A) en burgemeester Ivan Mayeur (PS) vinden dat het werk tot geweld zou kunnen oproepen, maar de minister van Cultuur is het daar niet mee eens. "Kunst is vrij. Verboden te verbieden aub", klinkt het.

Zaterdagochtend dook er een nieuwe muurtekening op in Brussel. Na onder meer de 'penismuur', de 'anusmuur', en een 'geboortefresco' in 2016, kreeg 2017 ook zo meteen haar eerste muurschildering in de vorm van een 'onthoofdingsmuur'.

Maar deze fresco wordt niet door iedereen gesmaakt. “Persoonlijk vind ik dit veel te gewelddadig en ik wil die muurschildering dan ook zo snel mogelijk zien verdwijnen”, zegt schepen Ans Persoons (SP.A) aan Het Laatste Nieuws. Ook burgemeester Yvan Mayeur (PS) liet zijn afkeur blijken voor de tekening. Hij vindt dat die tot geweld zou kunnen oproepen. Het stadsbestuur zal contact opnemen met de eigenaar van de gevel.

Maar een heel andere toon weerklinkt bij minister van Brussel en Cultuur Sven Gatz. "Alweer controverse over de nieuwe muurschildering in Brussel", zegt hij op Twitter. Hij voegt er ook meteen resoluut een advies bij. "Kunst is vrij. Verboden te verbieden aub. Of gaan we Caravaggio ook verbieden?"

De muurschildering vertoont inderdaad treffende gelijkenissen met 'Het offer van Isaak' van de Italiaanse schilder Caravaggio uit 1603. Ook verschillende van onze lezers maakten meteen die parallel en zien er meer een verwijzing naar een historisch werk in dan een oproep tot geweld.

Nieuwe muurschildering Brussel = (alweer) controverse. Kunst is vrij. Verboden te verbieden aub. Of gaan we Caravaggio ook verbieden? pic.twitter.com/a1rvWMbl1R

— Sven Gatz (@svengatz) 21 januari 2017

Muurschilderingen in Brussel

Op veel Brusselse muren prijken vaak controversiële, bijzondere, spraakmakende muurschilderingen.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Samenleving, Debat, Muurschilderingen in Brussel

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni