Brussel heeft er nog maar eens een opvallend fresco bij: op een gevel van een flatgebouw in de Brigitinnenstraat hebben we een grote muurschildering gespot. De tekening toont een op zijn kop hangend bebloed figuur. De inspiratie lijkt van de Nederlandse schilder Jan De Baen te komen en zo te verwijzen naar een bloedige dubbele lynchpartij op de gebroeders De Witt, twee historische Nederlandse politieke figuren.

Het fresco, vlakbij station Brussel-Kapellekerk, toont een man die ondersteboven aan een touw hangt. Hij heeft verschillende verwondingen en bloedt hevig. Op dezelfde gevel hing tot 2014 al een fresco van straatkunstenaar Bonom, waar een slangenmens op te zien was. De tekening verdween toen het gebouw gerenoveerd werd. (Lees verder onder de foto)

Deze muurschildering is explicieter dan de vorige werken die recent opdoken in Brussel.

Vrijdag maakten we nog kennis met de “onthoofdingsmuur”, maar dat bleek eerder een religieus dan gewelddadig tafereel te zijn: het fresco was een imitatie van een oud schilderij van Caravaggio, waarbij een engel de onthoofding van Isaac net tegenhoudt.

Deze keer lijkt de maker zijn mosterd bij de Nederlandse schilder Jan De Baen te halen. Dat melden de opmerkzame lezers Remco Sleiderink en Nathaniël Bovin aan onze redactie. Zijn schilderij 'De lijken van gebroeders De Witt' (eind 17de eeuw) vertoont treffende gelijkenissen met het nieuwe fresco. Dat schilderij beeldt de dubbele moord op de gebroeders Johan en Cornelis De Witt uit. De gebroeders De Witt waren prominente politieke figuren in de 17e eeuw.

Cornelis De Witt was onterecht in de gevangenis beland. Toen zijn broer hem kwam opzoeken, verlieten de bewakers de gevangenis en kon een bende dronken en woedende schutters de gevangenis binnendringen. De gebroeders werden naar buiten gesleurd en op alle mogelijke manieren gelyncht. Hun lijken werden opgehangen en opengereten aan Het Groene Zoodje, de executieplaats in Den Haag. Het verhaal is een van de bekendste volksverhalen in Nederland, waar nog steeds twijfel is over de betrokkenheid van Willem III van Oranje bij de moord.

Dit artikel kwam tot stand dankzij een tip van verschillende lezers via 'meld nieuws'.

Muurschilderingen in Brussel

Op veel Brusselse muren prijken vaak controversiële, bijzondere, spraakmakende muurschilderingen.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: BRUZZ 24 , Brussel-Stad , Muurschilderingen in Brussel

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni