Eerste Bonom-expo belicht werk van straatkunstenaar

© brusselnieuws.be
22/01/2014

Vincent Glowinski, beter bekend onder zijn alter ego Bonom, stelt voor het eerst tentoon. Van hem zijn tekeningen, schetsen en studiewerken te zien in de galerie van kunstinstituut Iselp.

Het gaat om een duotentoonstelling met fotograaf Ian Dykmans, die ’s nachts in het kielzog van de straatkunstenaar optrok.

Het instituut voor beeldende kunsten Iselp heeft regelmatig boeiende tentoonstellingen in zijn galerie aan de Waterloolaan, tussen de Naamsepoort en Louiza. Dat is ook het geval met het expo-tweeluik Glowinski – Dykmans.

De expo luistert naar de naam Bonom, le singe boiteux (Bonom, de manke aap, red.), en gaat gepaard met de uitgave van een boek met dezelfde naam. Ze toont tekeningen en studieschetsen van Vincent Glowinski en foto's van Bonom in volle actie die door Ian Dykmans (1974) zijn gerealiseerd.

De foto’s verlenen een tijdloze dimensie aan de werken. Het geheel wordt aangevuld met een meer dan 15 meter lang monumentaal beeldhouwwerk van Glowinski: een van perkamentleer gemaakte slang die als ledenpop opgehangen wordt en beweegbaar is.

Monumentale muurschilderingen
Bonom veroverde sinds 2005 het Brusselse straatbeeld met talrijke monumentale muurschilderingen. Het gaat dan om skeletten, dieren en personages, wat mysterieus van aard. De kunstenaar realiseerde die meestal op clandestiene wijze, dikwijls op moeilijk plaatsen.

Vorig jaar trad Bonom uit de anonimiteit. Voortaan zou hij door het leven gaan als Vincent Glowinski, de naam die ook op zijn paspoort prijkt. Hij nam ook al deel aan dansvoorstellingen van Ultima Vez, het gezelschap van Wim Vandekeybus.

Ter gelegenheid van deze expositie geven de Iselp en CFC Éditions het eerste kunstboek uit over Bonom. De monografie Bonom, le singe boiteux bevat een selectie foto's van Ian Dykmans en tekeningen van Vincent Glowinski.

Bij Iselp vinden talrijke evenementen plaats rond de expositie, zoals een signeersessie, performances en ontmoetingsmomenten met de kunstenaars.

'Bonom, le singe boiteux', van 24 januari tot 22 maart bij L'Iselp, Waterloolaan 31B , 1000 Brussel. Ma. tot za. van 11 tot 18 uur, do. tot 20 u. Gratis toegang.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Brussel-Stad , Expo

Lees ook

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni