Nachtraad vraagt Fuse te erkennen als immaterieel erfgoed

Jasmijn Post
© BRUZZ
21/01/2023
Updated: 23/01/2023 15.30u

Erken de Fuse als immaterieel werelderfgoed, dan kan de nachtclub niet sluiten op basis van de klacht van één buurman. Die suggestie doet de Brusselse Nachtraad.

Na het bericht dat nachtclub Fuse moest sluiten, werd de bestaansreden van de Brusselse Nachtraad ineens duidelijk, namelijk het uitdenken en vormgeven van een beleid voor het Brusselse nachtleven.

De Brusselse Nachtraad bestaat uit verschillende vaste leden: de Brussels by Night Federation, HoReCa Federation en afgevaardigde ambtenaren van de Stad Brussel en de gemeente Elsene, en visit.brussels.

Woensdag 18 januari zat de Nachtraad samen met experts van Leefmilieu Brussel voor een eerste werkgroep over Fuse.

De Nachtraad verklaarde dat het nachtleven deel uitmaakt van het erfgoed en de cultuur van Brussel en dus verdedigd moet worden. Niet alleen vanwege de elektronische muziekcultuur, maar ook vanwege de sociale functie: "In een nachtclub komen mensen elkaar tegen, of ze nu veel geld hebben of weinig," zegt Lorenzo Serra van de Brussels by Night Federation.

De Nachtraad stelt een reeks maatregelen voor die ze samen met verschillende Brusselse administraties wil uitwerken. Die moeten ervoor zorgen dat Fuse weer open kan én dat andere Brusselse clubs in de toekomst niet kunnen sluiten op basis van enkele klachten.

Bestemming wijzigen

Ten eerste stelt de Nachtraad een wijziging voor wat betreft de stedenbouwkundige vergunning specifiek Fuse en nachtclubs in het algemeen. Vandaag staat daarin - net als bij winkels of horecazaken - dat het gaat om een 'commerciële activiteit'. In de toekomst zou dat moeten wijzigen naar - bijvoorbeeld - 'culturele instelling'.

Maar het plan gaat nog verder. Meer nog dan Fuse te typeren als iets van culturele waarde, hoopt de Nachtraad enkele Brusselse nachtclubs zelf te kunnen laten erkennen als immaterieel erfgoed.

De beginjaren van discotheek Fuse in de Marollen, jaren 1990

| De beginjaren van discotheek Fuse in de Marollen, jaren 1990.

Immaterieel erfgoed

Zal de klacht van de buurman van Fuse daardoor nietig worden verklaard? "Als de club deel uitmaakt van het Brussels patrimonium, is het mogelijk om een uitzondering te maken op de verschillende juridische kaders," denkt woordvoerster Alya Dirix van de Brusselse Nachtraad.

"Ik kan het niet met honderd procent zekerheid garanderen, maar dat is het idee," zegt ze. De Nachtraad vraagt of Fuse een pilootproject kan zijn voor deze nieuwe definitie van clubs in Brussel.

UNESCO-werelderfgoed

De mosterd haalde de Brusselse Nachtraad in Berlijn. Op aandringen van de organisatie ‘Rave the Planet’ heeft UNESCO de Berlijnse technoscène beschermd als immaterieel cultureel erfgoed. Dat "beschermt clubs en podia, net als hun werknemers," aldus de initiatiefnemer op hun website.

Lees ook

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni