1807 IN BEELD Pool is cool Flow 2022

Openluchtzwembad Flow genomineerd voor Europese architectuurprijzen

AD
© BRUZZ
14/11/2023

Openluchtzwembad Flow in Anderlecht is genomineerd voor de EUmies Awards, de EU-prijzen voor hedendaagse architectuur. Het zwembad werd ontworpen door Decoratelier Jozef Wouters. "Flow spoort overheden aan door zelf het goede voorbeeld te geven," aldus de organisatie. Onder de nominaties zitten nog een paar bekende Brusselse namen.

De prijs is met name gefocust op de (sociale) bijdrage van architectuurprojecten wat duurzame ontwikkeling en welzijn van burgers betreft. Sinds 2001 worden de awards tweejaarlijks uitgereikt door de Europese Commissie en de Mies van der Rohestichting. Naast de hoofdprijs (60.000 euro) is er ook een prijs voor opkomende architecten (20.000 euro).

Vijf Brusselse nominaties

Flow van vzw Pool is Cool maakte indruk op de jury omdat het "overheden wil overhalen om te investeren in permanente openluchtzwemplaatsen door zelf het goede voorbeeld te geven."

Onder de nominaties zitten naast Flow nog een paar bekende namen. Deze editie maken liefst vijf Brusselse organisaties kans op een award: duurzaam cohousingproject Duchesse (Notan Office, Sint-Jans-Molenbeek), brouwerij Brussels Beer Project (Office Kersten Geers David Van Severen, Anderlecht), sporthal Amal Amjahid (&bogdan, Sint-Jans-Molenbeek) en secundaire school Karreveld (AgwA, Sint-Jans-Molenbeek) sleepten ook een nominatie in de wacht.

In januari kondigt de jury een shortlist aan met de veertig meest opmerkelijke projecten. Vervolgens zal die jury finalisten, architecten en buurtbewoners opzoeken voor een bezoek en een gesprek.

In mei 2024 mag de winnaar de prijs in ontvangst nemen in het Paviljoen Mies van der Rohe in Barcelona.

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni