Regisseur Nelson Polfliet maakt webserie over Brusselse ouderen

© NP
| Nelson Polfliet naast actrice Willeke van Ammelrooy.

"Oudere mensen hebben vaak het meest te vertellen", vindt de jonge, Brusselse regisseur Nelson Polfliet. Dus wil hij verhalen laten zien van oudere personen met een rijke levenservaring, zeker nu zij tijdens de coronacrisis weinig bezoek over de vloer kregen. Hij maakt er portretten van in de vorm van een 'videotestament'. Met steun van de Vlaamse Gemeenschapscommissie.

Oudere Brusselaars in woonzorgcentra of alleen thuis, die kregen de afgelopen maanden weinig bezoek over de vloer om hun verhalen aan te vertellen. Volgens Polfliet, die eerder al hoge ogen gooide met onder meer zijn kortfilm In de Palace met steractrice Willeke van Ammelrooy, hebben oudere mensen vaak net het meest te vertellen.

“Het is een project dat al lang in mijn hoofd zat, maar in tijden van corona wordt het nog prangender”, zegt Polfliet. “Wat ik merk is dat we ons na een overlijden wel de vraag stellen wat iemand nalaat, maar dan gaat het al snel over bezittingen en geld, nooit over persoonlijke verhalen. Mijn eigen moeder is bijvoorbeeld al lang geleden overleden, maar er bestaat geen beeldmateriaal van haar, dus eigenlijk geen inhoudelijke dingen. Terwijl we vandaag toch alle mogelijkheden hebben om die te registreren. En als je weet dat een deel van de bevolking nu erg geïsoleerd geraakt, dan zou ik heel graag naar hen gaan luisteren.”

Polfliet wil nu verhalen van ‘ouden van dagen’ bundelen in filmpjes waarin elk van deze ouderen een verhaal of anekdote vertellen. Ouden van dagen, dan bedoelt hij personen die vooral rijk zijn in herinneringen en verhalen. “Het moet een respectvolle term zijn om te focussen op de rijkdom van het oud zijn, niet op het oud zijn zelf”, zegt hij. Die verhalen mogen ernstig zijn, maar evengoed grappig.

'Portret van Brussel'

Intussen legt Polfliet zijn eerste contacten met oudere Brusselaars die wensen mee te doen. Vanaf midden september komen de filmpjes wekelijks online, als een videoportret van ongeveer vijf minuten. Polfliet kreeg voor zijn project subsidies van de Vlaamse Gemeenschapscommissie, als onderdeel van hun staycation-programma. “Momenteel heb ik budget voor de hele maand september, maar ik zou er het liefst wel tien jaar lang mee doorgaan”, zegt Polfliet. “Ik hoop dat die portretten uiteindelijk een soort portret van Brussel kunnen vormen. Vandaag heb ik mijn eerste oproep in het Frans binnengekregen, dus ik ben blij dat het begint door te sijpelen. Het is de bedoeling om Brussel in zijn algemeenheid te tonen.”

Wie nog wil meedoen, kan zich inschrijven via videotestament@gmail.com. De enige voorwaarde is om in Brussel te wonen en minstens 75 jaar oud te zijn. Vanaf september zal Polfliet de filmpjes publiceren op de website video-testament.be, en via Facebook en via Instagram.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Lees ook

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?