Bozar, het Paleis voor Schone Kunsten in de Ravensteinstraat

| Bozar, het Paleis voor Schone Kunsten in de Ravensteinstraat.

Rode cijfers voor Brusselse musea: helft minder bezoekers

ADD
© BRUZZ
07/09/2021

De Brusselse musea sluiten de zomermaanden af met een slecht rapport. Van januari tot augustus waren er ongeveer vijftig procent minder bezoekers dan in dezelfde periode in 2019. Dat laat Brussels Museums, een vzw die zo'n 115 musea in het Brussels Gewest vertegenwoordigt, weten aan onze redactie.

"Op basis van een representatieve steekproef kunnen wij meedelen dat de musea van januari tot augustus ongeveer vijftig procent minder bezoekers hebben ontvangen dan in dezelfde periode van 2019", laat Piet van der Gheynst van vzw Brussels Museums weten. "Voor de zomermaanden alleen betekent het een vergelijkbare daling."

De musea die het meest door deze daling worden getroffen, zijn de musea die over het algemeen afhankelijk zijn van een groot aantal toeristen, meer bepaald in het centrum van Brussel. "Dit jaar hebben we slechts twintig procent bezoekers ten opzichte van 2019 over de vloer gekregen", klonk het eind augustus bij het BELvue Museum aan het Paleizenplein.

Enige nuancering is weliswaar geboden. Het cijfer van min vijftig procent bezoekers is een gemiddelde, en houdt weinig rekening met uitschieters. Die zijn er wel degelijk. "Heel wat musea die zich eerder over een familiaal publiek ontfermen, deden het bijlange niet zo slecht. Het Museum voor Natuurwetenschappen bijvoorbeeld deed het zelfs bijzonder goed. En nu de scholen ook wat meer uitstappen mogen organiseren, verwachten wij evenzeer een boost wat bezoekersaantallen betreft."

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni